SUF Nyheder

Derfor satser Stranden på det gode pårørende-samarbejde

feb 29, 2024

I over tyve år har bostedet SUF Stranden faciliteret årlige møder, hvor pårørende deler erfaringer og får professionel vejledning. – Det kan medvirke til progression i indsatserne, siger Mads Hedegaard Richmond, afdelingsleder, SUF Stranden

”Jeg kan ikke rumme mit barns udfordringer!” 

”Jeg har engang købt hash til min søn!” 

”Jeg føler mig magtesløs!” 

Det er de svære og dilemmafylde emner, der er oppe at vende, når pårørende til indskrevne beboere hos bostedet SUF Stranden – et tilbud for unge og voksne med psykiske og sociale problematikker – mødes. Det sker fast fire gange om året, og med mere end tyve års erfaring med facilitering af pårørendemøder er afdelingsleder Mads Hedegaard Richmond ikke i tvivl om udbyttet. 

– Det kan medvirke til progression i indsatserne, siger han. 

Mors idé 

Idéen til pårørendemøderne fik han inden, at han overhovedet var blevet ansat i SUF. Mads Hedegaard Richmonds mor arbejdede op igennem 1990érne som psykoterapeut og familiebehandler med stofmisbrugere og pårørende – og hendes søn kunne se værdien. 

– Pårørende har i dén grad noget at tale om, fordi de står i den samme svære og smertefulde situation, som for andre kan være svær at forstå. Derfor var jeg også fast besluttet på, at det var noget, vi skulle sætte i værk på SUF Stranden, fortæller Mads Hedegaard Richmond, der har været ansat i SUF siden 1998. 

Fra træthed til kærlighed 

Konkret foregår pårørendemøderne ved, at SUF Stranden fire lørdage om året lejer sig ind i Island Brygges Kulturhus. Mads Hedegaard Richmond byder de pårørende velkommen, hvorefter han overlader selve mødeafviklingen til to eksterne terapeuter. Mads Hedegaard Richmond forlader herefter mødet. 

– Det er meget vigtigt, at de pårørende ikke føler, at der ligger en SUF Stranden-dagsorden bag møderne. De pårørende skal kunne tale fuldstændig frit om det, der rører sig, siger Mads Hedegaard Richmond. 

Samtidig lægger møderne typisk op til et tema, som for eksempel træthed, vrede, skyld, skam, sorg, lettelse og kærlighed. 

– Temaet har til formål at åbne for samtalen, fortæller Mads Hedegaard Richmond, der nævner, at pårørende, som er særligt udfordrede, i visse tilfælde bliver tilbudt en personlig samtale med en af de eksterne terapeuter med henblik på at blive klar til at kunne indgå i pårørendegruppen.  

Vetoret 

Møderne tæller både pårørende til ind- og udskrevne unge og voksne fra SUF Stranden.  

– Der er pårørende, hvis voksne børn er blevet udskrevet for længe siden, men hvor der stadig kan være behov for at vende problemstillinger i en ramme, som føles tryg og genkendelig, siger Mads Hedegaard Richmond og understreger, at det eneste, som kan lægge sig i vejen for den pårørendes mulighed for at deltage i møderne, er, hvis den unge eller voksne modsætter sig det. 

– Vores beboere, der er voksne og myndige, har naturligvis vetoret, og vi ser jo også eksempler, hvor den pårørende selv udgør en så stor del af problemet, at det ikke giver mening at invitere vedkommende ind, slutter Mads Hedegaard Richmond. 

Næste pårørendemøde hos SUF Stranden finder sted i begyndelsen af marts 2024.

{

Pårørende har i dén grad noget at tale om, fordi de står i den samme svære og smertefulde situation, som for andre kan være svær at forstå. Derfor var jeg også fast besluttet på, at det var noget, vi skulle sætte i værk på SUF Stranden.
Mads Hedegaard Richmond, afdelingsleder i SUF Stranden

Mere SUF nyt

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Til årets SIKON-konference om autisme talte psykolog og forfatter Dorthe Birkmose til en fyldt sal, om de ord, der snyder og ødelægger mennesker. Kathrine Klærke, kompetenceudvikler i SUF, lyttede med

”Så kan du blive gammel her”

”Så kan du blive gammel her”

Udbrændthed og stresssygemeldinger havde skubbet skolelæreren Camilla Guldager Troelsø ud på kanten af arbejdsmarkedet. I dag har hun fundet sit andet arbejdsliv som fleksjobber hos BOAS Mentor

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

Psykisk sårbare, som er indskrevet i et §107-tilbud, presses fra mange sider. I BOAS Taastrup søger de at skabe tryghed og ro ved hjælp af en af deres kerneværdier

Nu er SUF Holstebro også botilbud

Nu er SUF Holstebro også botilbud

Mere end 25 års socialfaglig erfaring går hånd i hånd med fornyelsen hos SUF Holstebro, der nu udvider paletten af tilbud