SUF Nyheder

Elektriske løbehjul skaber værdi for unge med autisme

apr 6, 2022

Aftenture på løbehjul er blevet det helt store hit for en gruppe unge fra BOAS Teglholmen. Nu rulles turene ud som Projekt Move.

Fire unge står med Elløbehjul på vej

”Jeg synes, det er rigtig sjovt – altså når man ikke lige vælter.”

”Når jeg kører på et elektrisk løbehjul, får jeg trænet min balance.”

Begejstring er stor blandt en gruppe unge hos BOAS Teglholmen, der er et botilbud til unge med Autisme Spektrum Forstyrrelse. Hvad der tidligere på året startede som nogle aftenture for 4-7 unge på elektriske løbehjul fra adressen på Nordre Teglkaj til det lokale ismejeri på Amager, viste sig hurtigt at rumme et langt større potentiale.

– For unge, som helst vil være sig selv i det offentlige rum, er løbehjul et fremragende pædagogisk eksponeringsredskab. Tilfredsstillelsen ved at køre på løbehjul vinder over ubehaget ved at være ude, og derved får de unge brudt deres stærke trang til isolation, siger Mathias Stærk, socialkonsulent hos BOAS Teglholmen og en af initiativtagerne til det, der nu skal rulles ud som et projekt i Den Sociale Udviklingsfond med det rammende navn Move.

Cool blandt mennesker

Han peger på en række positive erfaringer fra turene på løbehjul.

– De unge kommer længere væk hjemmefra, end de normalt ville, og de får lejlighed til at udforske lokalområdet. Derudover er det en god motorisk træning, da flere af de unge har udfordringer med deres fysik og balanceevne, siger Mathias Stærk.

Det er dog først og fremmest eksponeringen udenfor egen lejlighed, som Mathias Stærk har oplevet, er den store gevinst ved de elektriske løbehjul.

– Fælles for mange af de unge, vi arbejder med, er, at de ikke bryder sig om at skulle sidde ved siden af en fremmed i eksempelvis en bus, ligesom de heller ikke bryder sig om at køre på cykel. Løbehjulene giver mulighed for, at de unge kommer ud blandt andre mennesker på en måde, som er sjov, og hvor der samtidig kan holdes afstand, forklarer Mathias Stærk, der fremhæver, at turene tog sin begyndelse på et tidspunkt, hvor der i forvejen var mange løbehjul i bybilledet, hvilket har haft en tillokkende effekt på de unge.

– De unge er ikke blinde for, at der er noget cool over løbehjulene, så det trak langt mere, end en gåtur ville gøre.

Baghjul til Corona 

Da de første løbehjulsture blev arrangeret tilbage i foråret, foregik det ved, at de unge og deres to socialkonsulenter ved hjælp af en app fandt et ledigt lejeløbehjul i nærområdet, hvorefter de kørte de ni kilometer ud til ismejeriet på Amager. Nu har BOAS Teglholmen fået tildelt en bevilling af Udviklingspuljen under Den Sociale Udviklingsfond, så der kan investeres i seks elektriske løbehjul samt det fornødne beskyttelsesudstyr.

Afdelingsleder i BOAS Teglholmen, Jakob Nørlev, er begejstret:

– Dét, vi har oplevet, er, at løbehjulene udgør en træningsarena, hvor de unge får trænet en masse, men uden at de er klar over det. Turene med de elektriske løbehjul har været en øjenåbner for, hvordan man kan lave eksponeringsøvelser på en helt anden måde. I en tid med Corona er det samtidig et eksempel på, hvordan vi kan lave en udendørs aktivitet, hvor vi praktiserer afstand og tager hensyn til smitterisiko og krav om afstand, siger han.

HOS BOAS Teglholmen forventer man, at de unge kommer til at bruge løbehjulene til mange forskellige formål, ligesom man forventer at arrangere ture sammen med nogle af de øvrige SUF-afdelinger.

{

De unge kommer længere væk hjemmefra, end de normalt ville, og de får lejlighed til at udforske lokalområdet. Derudover er det en god motorisk træning, da flere af de unge har udfordringer med deres fysik og balanceevne.

Mathias Stærk
BOAS Teglholmen

Mere SUF nyt

SUF møder fremtidens socialrådgivere

SUF møder fremtidens socialrådgivere

Nysgerrigheden og spørgelysten var stor, da SUF gæstede Professionshøjskolen Absalons Karrieredage og talte med fremtidens socialrådgivere

Når mørket kaster lys over sanserne

Når mørket kaster lys over sanserne

BOAS Taastrup sætter gang i friluftsprojekt, der bringer beboere med autisme, komplekse følgetilstande og sanseforstyrrelser ud i naturen. Målet er en overnatning i shelter til september

Alle vinder på efteruddannelse

Alle vinder på efteruddannelse

I SUF er løbende efteruddannelse et omdrejningspunkt. Det skaber højest mulig kvalitet i opgaveløsningen og bidrager til trivsel blandt medarbejderne

Solisterne finder vej til fællesskab

Solisterne finder vej til fællesskab

Godt et år efter etableringen af botilbuddet BOAS Brønshøj spirer fællesskaberne i det små blandt særligt sårbare beboere med behov for massiv støtte

Forsvarsministeren gør holdt ved SUF Veteran

Forsvarsministeren gør holdt ved SUF Veteran

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) besøgte for få dage siden SUF Veterans helt nye afdeling og blev klogere på et unikt tilbud målrettet PTSD-ramte krigsveteraner

Mørketal skal blotlægges gennem en anden sprogbrug

Mørketal skal blotlægges gennem en anden sprogbrug

Mange af dem, som bliver indskrevet i SUF, har svært ved at erkende, at de har et misbrug, dokumenterer de seneste tal fra 2022. I SUF Syd, der er godkendt til misbrugsbehandling, har de fundet en vej til at afdække problemet