Der blev disket op med bemærkelsesværdige tal og lyttet intenst til budskaberne, da konferencen ”Fra Stigma til Styrke” forleden løb af stablen i Aarhus.
10,5 år går i gennemsnit tabt på arbejdsmarkedet for mennesker med psykiske lidelser. Kvinder med depression har to mio. flere sygedage årligt end andre kvinder. Af de 43.000 unge, som ikke er i uddannelse eller job, har 43 procent en psykisk lidelse som angst, depression osv.
Kamille Ebbe, regionsdirektør i Den Sociale Udviklingsfond, var en af dagens første oplægsholdere, og hun tog afsæt i sin mangeårige erfaring med bl.a. at få unge og voksne med autisme gjort parate til job. Men Kamille Ebbe drejede problemstillingen rundt, da hun fik ordet.
– Er vi blevet for optaget af alle dem, der står udenfor i mistrivsel? Og er det snarere vores samfund og arbejdsmarked, som er for firkantet til at rumme de mange, som kan blive dygtige og velfungerende kolleger? Jeg tror, at der er brug for at vende blikket, siger Kamille Ebbe.
– Det er vigtigt med et mere divergent arbejdsmarked, hvor der er plads til forskellighed. Vi skal åbne os for mangfoldigheden på arbejdspladserne, fordi det skaber en værdi, som er større end den, der kan måles på bundlinjen, fortsatte Kamille Ebbe og henviste til en undersøgelse fra Harward Business i 2018, der viser, at virksomheder med høj diversitet i ledelsesteams får styrket innovation og øger omsætningen.
Janus er det gode eksempel
I sin tale tog Kamille Ebbe konkret afsæt i sine mangeårige erfaringer som leder af Special Minds Aarhus. En afdeling under Den Sociale Udviklingsfond, hvor de ikke blot skaber uddannelses- og jobrettede forløb for mennesker med autisme, men også har en socialøkonomisk IT-virksomhed. Special Minds ansætter målrettet IT-konsulenter med autismeprofil.
– Vi har som samfund en stor gruppe af sårbare mennesker, der drømmer om at komme i job, og som har masser at bidrage med. Men os, der er ledere, er nødt til at udfordre vores vanetænkning og gå med en ny type ansættelser, siger Kamille Ebbe.
Hun brugte tre eksempler på ansættelser i Special Minds til at belyse sin pointe. Frem på den store skærm tonede et billede af Janus, der er IT-konsulent hos Special Minds IT, men som inden sin ansættelse havde kæmpet med at finde sig til rette i både uddannelse og job.
– Janus er en virkelig dygtig medarbejder og har en enorm ekspertise og arbejdskapacitet inden for sit område. Men historien om Janus er, at han stivner, hvis han skal skrive mails og i det hele taget være i den udadrettede kommunikation med kunder. Han bliver bange for, at han ikke får skrevet det rette, siger Kamille Ebbe og fortsætter:
– Havde vi haft en ”Det skal du kunne-tilgang”, så var Janus aldrig blevet ansat. Spørgsmålet er altså ikke, hvad Janus skal lære for at være ansat hos os, men hvad vi som arbejdsgiver skal lære for, at Janus kan udfolde sig på bedste vis.
Er det ok at møde kl. 10?
Derfor er der et centralt spørgsmål, ledere og HR-folk med nysgerrighed og et fleksibelt mindset bør stille:
– Hvad skal der til, for at du fungerer godt i dit job? siger Kamille Ebbe og uddyber:
– For nogle kan det være vigtigt at rykke arbejdstiden, så den måske ikke hedder fra kl. 8, men i stedet starter kl. 10. Nogle trives måske bedst i et mere afsides kontor, mens det i Janus’ tilfælde var vigtigt at slippe for mails, og en anden tager den opgave.
Det kræver en mere fleksibel og nysgerrig tænkning, men, påpeger Kamille Ebbe, så er det ikke kun neurodivergente medarbejdere, der har brug for at blive spurgt til, hvad der skal til, for at de fungerer godt i deres job.
– Alle ansatte – også alle neurotypiske i helt ordinære jobs – har brug for spørgsmålet. Og når vi møder medarbejdere på den måde, får vi det bedste ud af dem. Det betyder ikke, at vi skal være arbejdspladser, som ikke stiller krav. Det skal man gøre, og man skal være tydelig med sine værdier, men det nysgerrige blik på den enkelte er centralt, siger Kamille Ebbe.
5 anbefalinger til personalelederen
- Mennesker er forskellige, og den forskellighed har vi brug for
- Du skal udfordre evnen til fleksibilitet på din arbejdsplads Ansættelse af divergente medarbejdere kan styrke omsætning, effektivitet og innovation
- Vær tydelig om værdier, krav og forventninger
- Mange ordninger understøtter, at arbejdspladser kan inkludere flere
– Vi har som samfund en stor gruppe af sårbare mennesker, der drømmer om at komme i job, og som har masser at bidrage med. Men os, der er ledere, er nødt til at udfordre vores vanetænkning og gå med en ny type ansættelser
Kamille Ebbe, regionsdirektør i Den Sociale Udviklingsfond