Nu får vreden det røde kort

28-årige Mikkel, der i årevis har kæmpet med ludomani, hjemløshed og et voldsomt temperament, har med støtte fra SUF Nordsjælland fundet netværk og udvikling gennem en nyslået karriere som fodbolddommer

– De der veteraner på 50+ – de er de værste! De brokker sig helt vildt, og her skal jeg virkelig beherske mig for ikke at svare kontant igen, selvom jeg kan mærke, at jeg er ved at koge over indvendig. I stedet skal jeg vise, at det er mig, som bestemmer, men uden at vi skal stå og råbe og skrige af hinanden.

28-årige Mikkel, der er indskrevet i SUF Nordsjælland, lægger ikke skjul på, at han har fundet sin hjemmebane, siden han for to et halvt år siden besluttede at uddanne sig til fodbolddommer og siden linjedommer. Mere end 400 kampe er det allerede blevet til. Men faktisk var det slet ikke meningen, at det var den vej, det skulle gå.

– Jeg havde brug for at blive en del af et fællesskab, og eftersom jeg tidligere har spillet masser af fodbold, virkede det oplagt at begynde på det igen. Men det sagde mig ikke det samme, som det engang havde gjort, og derfor overvejede jeg, hvordan jeg kunne blive en del af fodboldfællesskabet på anden vis. Uddannelsen som fodbolddommer var oplagt.

Social træningsbane

Historien om Mikkel er historien om en ung ufaglært mand, der havner i en spilafhængighed, som blandt andet fik den konsekvens, at han ikke havde råd til at bo i egen bolig. Gennem 10 år havde Mikkel boet på forskellige forsorgshjem. Hertil kom et voldsomt temperament og flere afbrudte arbejdsforhold.

Med dén baggrund trådte Mikkel i august 2021 for første gang ind ad døren hos SUF Nordsjælland, der er et botilbud til unge og voksne med sociale og psykiske vanskeligheder. Her blev han blandt andre mødt af Erik, pædagogisk aktivitetsmedarbejder, som siden har været med til at sætte handling bag ordene i Mikkels handlingsplan. En plan, som dels har taget sigte mod at få Mikkel ud af hans spilafhængighed, dels støtte ham i at kunne bo i egen bolig og finde vej til beskæftigelse. 

– Herudover har det i høj grad drejet sig om at få Mikkel ud i nogle sunde fællesskaber, der samtidig kunne fungere som en social træningsbane, fortæller Erik, der i lighed med Mikkel er en passioneret fodboldmand.

Krævende uddannelse

Han tøvede da heller ikke med at bakke op, da Mikkel luftede idéen om at begynde at spille fodbold. Til gengæld kom det bag på Erik, da Mikkel efterfølgende kom med tanken om at uddanne sig til fodbolddommer.

– Vi havde mange samtaler om, hvad det ville indebære – dels i forhold til selve uddannelsen, dels i forhold til dommergerningen, siger Erik og uddyber:

– Uddannelsen til fodbolddommer er ikke let. Fodboldloven indeholder rigtig mange paragraffer og derfor en del læsestof og efterfølgende eksamener, og det vidste jeg ville udfordre Mikkel, som har svært ved at sidde stille ret længe ad gangen.

Men Mikkel var stålsat, og mens han selv tog sig af den teoretiske og fysiske del af uddannelsen, brugte han blandt andre Erik som sparringspartner i nogle af de mere personlige forhold.     

– Vi har talt meget om, hvordan Mikkel skulle arbejde med sit temperament og lære at udvise en situationsfornemmelse, når han står på banen. Det handler om at lære at kunne læse konfliktfyldte situationer med øje for at løse dem, siger Erik.

Nedtrapper konflikter

Dén udlægning er Mikkel enig i. Han er således ikke i tvivl om, at dommergerningen har givet ham meget, som han kan bruge uden for grønsværen.      

– På fodboldbanen er det mig, som skal sørge for, at konflikterne bliver nedtrappet og ikke optrappet. Det har jeg lært meget af.   

Og selvom man måske umiddelbart skulle mene, at det at gøre sig til midtpunkt på en fodboldbane, hvor følelserne er i kog, vil være alt andet end hensigtsmæssigt for et menneske, der i forvejen kæmper med personlige udfordringer, så afviser Mikkel, at det spiller nogen rolle.

– Jeg har ingen problemer med at lægge de andre ting fra mig, når jeg går på banen. Jeg er fuldstændig afklaret med, at det er mig, som er myndigheden på fodboldbanen, og derfor dur det ikke, at jeg lader personlige forhold påvirke min opgave som fodbolddommer. Det vil ganske enkelt gå ud over den respekt, som jeg er nødt til at have fra spillerne, siger Mikkel.

Erik slutter:

– Jeg tror faktisk, at arbejdet som fodbolddommer har været meget bedre for Mikkel, end hvis han var blevet fodboldspiller. Som fodboldspiller lader du dig langt nemmere rive med af dit temperament, og det ville ikke være godt for Mikkel, som får meget mere ud af at påtage sig autoriteten på grønsværen med fløjten i munden.

 

Jeg har ingen problemer med at lægge de andre ting fra mig, når jeg går på banen. Jeg er fuldstændig afklaret med, at det er mig, som er myndigheden på fodboldbanen.

Mikkel

SUF Nordsjælland

Bo-selv-tilbud med blik for fællesskab og særlig støtte. Målgruppen er unge/voksne i alderen 16 til 35 år med og uden diagnoser. 

Bliv klogere på SUF Nordsjælland