”Nu går jeg aldrig hjem, når det brænder på”

SOCIALKONSULENT I SUF

Socialkonsulenten Jonna Bergstrøm mærker meningsfuldhed i at have et job, hvor hun altid har mulighed for at stå til rådighed for den unge – uanset  tidspunkt på døgnet.

– Jeg har ikke tal på, hvor mange gange jeg har hørt fra de unge i døgninstitutionen, at ”du tager jo bare hjem” og ”jeg er jo bare et arbejde”.

Sådan siger Jonna Bergstrøm om den frustration, som hun ofte stod med i sit tidligere job på døgninstitution.

I 2019 tiltrådte hun jobbet som socialkonsulent i Den Sociale Udviklingsfond (SUF), der har det kendetegn, at man som socialkonsulent står til rådighed for de unge hele døgnet. Hun kommer fra en baggrund i institutionsverdenen, hvor hun bl.a. har arbejdet med kriminalitetstruede og dømte børn og unge.

– Selv om arbejdet med de unge i SUF også er et arbejde, så får ordet en helt anden betydning for mig nu, fordi jeg ikke bare tager hjem, når dagen er omme, men altid står til rådighed og kan kontaktes, hvis den unge har brug for det.

Hun er ikke i tvivl om, hvilken værdi den frihed er med til at give den unge:

– Det gør en kæmpe forskel for relationen. Man er ikke begrænset af de rigide rammer, som man kan opleve på institutioner. Nu kan vi handle, når det er nødvendigt, og når det giver mening.

Det meningsfulde skal være styrende
Ifølge Jonna Bergstrøm er det bl.a. i rådighedsprincippet, at det skinner igennem, at SUF er en organisation med frihed til at være kreativ og tænke ud af boksen.

– Det er noget af det, som jeg er faldet for ved SUF. Man gør det, der giver mening og strækker sig langt i forsøget på at hjælpe den unge bedst muligt. Der er plads til kreativitet i tænkningen om, hvordan man får rammerne tilpasset, siger Jonna Bergstrøm og uddyber:

– Jeg kommer fra en verden, der har været meget rammefast, og hvor man nærmest som udgangspunkt fik et nej til nye ideer, fordi det var store organisationer. I SUF får man som udgangspunkt altid et ja – så længe det giver mening.

En livsstil
Jonna Bergstrøm er overrasket over, hvor nemt det har været for hende at tilpasse sig de nye rammer hos SUF – også med det at være til rådighed 24/7.

–  Det er faldet mig let altid at være på arbejde. Jeg har været vant til døgnarbejdet, hvor jeg ofte fik at vide, at nu skulle jeg huske at holde fri, når jeg gik hjem, men jeg kunne ikke lade være med at have den unge i tankerne, hvis der havde været nogle konflikter, jeg gerne ville have fulgt op på. Nu kan jeg handle, når det er vigtigt, og det gør det nemmere roligt at parkere arbejdet, sigerJonna Bergstrøm og uddyber:

– Man gør altid det, der giver mening for den unge. Nu går jeg aldrig hjem, når det brænder på, lyder det fra socialkonsulenten.

En del af noget større
Jonna Bergstrøm er i en afdeling i SUF Djurs med 10 medarbejdere, men hun oplever samtidig betydningen af at være i en organisation med 27 afdelinger i hele Danmark og over 300 medarbejdere.

– Vi har altid mulighed for at trække på hinandens kompetencer, siger hun.

Hun nævner som eksempel en ung pige med en alvorlig spiseforstyrrelse. I arbejdet med hende er det bl.a. muligt for Jonna Bergstrøm at trække på viden fra SUF Syd i Kolding, der er specialister inden for netop det område.

– Vi har ikke blot en supervisor at gribe ud efter, når vi skal have faglig sparring. I SUF har vi en kultur, hvor vi deler viden.

Ung kvinde drikker en kop kaffe

Det er faldet mig let altid at være på arbejde. Jeg har været vant til døgnarbejdet, hvor jeg ofte fik at vide, at nu skulle jeg huske at holde fri, når jeg gik hjem, men jeg kunne ikke lade være med at have den unge i tankerne, hvis der havde været nogle konflikter, jeg gerne ville have fulgt op på. Nu kan jeg handle, når det er vigtigt, og det gør det nemmere roligt at parkere arbejdet.

Jonna Bergstrøm, Socialkonsulent i SUF Djurs

Nattevagt i SUF

 ”Jeg kan virkelig godt lide at være nattevagt. Både fordi jeg hygger mig i mit eget selskab, og fordi det giver rigtig god mening at være den nære kontaktperson for en ung, som trænger til omsorg i de timer, der nogle gange kan være svære at komme igennem”

Rikke Aabenhus, nattevagt i SUF Nord

Leder i SUF

For vores ledere er muligheden for at handle en stærk drivkraft.

” Når noget umiddelbart kan virke umuligt, så tændes der en ild i os.”

Dorthe Drivsholm, afdelingsleder i SUF Nord