”Jeg kan og skal tro på, at jeg er en resurse for andre…”

 

SUF-FRIVILLIG: Unge og socialkonsulenter brugte den første workshop i nyt landsdækkende frivillighedsprojekt til at gå på opdagelse i frivillighedens muligheder

 

Lørdag den 23. marts. Tyve unge og deres socialkonsulenter er samlet i mødelokalet på Den Sociale Udviklingsfonds hovedkontor i Odense til opstart af projektet SUF-Frivillig. Deltagerne er sat i stævne for dels at lære hinanden at kende, dels for at komme med de første input til, hvad de ser af muligheder i SUF-Frivillig.

– Jeg kunne godt have brugt, at der var én, som ikke var professionel, der havde sagt til mig, at selvom det hele er noget lort, så er der lys på den anden side, lyder en af dagens første bemærkninger, mens en anden indskyder:

– Jeg kan og skal tro på, at jeg er en resurse for andre.

SUF-frivillig er Et landsdækkende 2-årigt projekt, hvor unge, der enten er ude eller på vej ud af et forløb hos SUF, bliver tilknyttet andre indskrevne unge som ressourcepersoner. Der er tale om en kombineret uddannelse og mentorordning, hvor såvel den unge frivillige som den indskrevne unge opnår styrkede sociale kompetencer.

Det fortrolige rum

 

En af dem, som har et ganske særligt forhold til frivillighedstanken, hvor unge deler ud af deres erfaringer til andre unge, er Martha Freja Andreassen, der har en baggrund som tidligere indskrevet ung i SUF, og som i dag arbejder som professionel socialkonsulent i SUF. Hun har før været med i projektet HØRT, hvor unges erfaringer, viden og holdninger blev indsamlet så ufiltreret som muligt med henblik på at tilvejebringe ny viden om, hvad udsatte unge kan have brug for. Projektet var en øjenåbner for Martha Freja Andreassen.  

– Dét, som jeg syntes var så interessant ved HØRT-projektet, var, at de unge blev set som eksperter i kraft af deres livshistorier, og som nogen der har noget vigtigt at give videre. Og det er det samme, som kendetegner det nye SUF-Frivillig-projekt, siger Martha Freja Andreassen, der også er uddannet skolelærer. Hun tilføjer:         

–  Meget af det, der tidligere har været en belastning eller et traume, bliver til en resurse for den frivillige.

 

Lørdag den 23. marts var der kick off på projektet SUF-Frivillig. Nogle af de spørgsmål, som var på programmet, var blandt andet, hvad frivillighed overhovedet er for en størrelse, hvorfor den er vigtig i det socialfaglige arbejde i Den Sociale Udviklingsfond, og hvordan den frivillige og socialkonsulenter kommer til at supplere hinanden. Foreløbig er der planlagt fire workshops henover 2019.

 

Nyttigt skidt

 

Og det er præcis nogle af disse ord, som har fået Stine fra SUF Nordsjælland til at tage turen til Odense denne lørdag sammen med sin socialkonsulent.

– Jeg er kommet i dag, fordi jeg gerne vil udfordre mig selv i en ny situation, hvor det ikke er mig, der får hjælp og er den, der har det svært, men hvor det i stedet handler om, at jeg giver mine erfaringer med at have det svært videre til en anden. Hvis jeg kan være nyttig for en anden på baggrund af noget vanskeligt, jeg er gået igennem, giver det stor mening, siger Stine.

Hun lægger samtidig ikke skjul på, at hun er spændt på, hvordan projektet kommer til at fungere, når det rykker fra mødelokalerne i Odense og ud i virkeligheden.

– Én ting er, at det giver rigtig god mening, når vi sidder her og snakker om det. Noget andet er, hvordan den unge, jeg skal være frivillig for, rent faktisk kommer til at tage imod det. 

 

I en større sags tjeneste

 

For Victoria, der kommer fra SUF Albertslund, er perspektivet på SUF-Frivillig ikke kun på mødet mellem hende og en ung. Victoria er ude i en større sags tjeneste, der handler om at udbrede kendskabet til de muligheder, der eksisterer for unge, som har det svært. 

 – Jeg synes, det er vigtigt, at så mange unge som muligt får at vide, at selvom de ryger ned i nogle store sorte huller, og det hele ser håbløst ud, så står der faktisk nogle mennesker klar, som er parate til at hjælpe dig. Det er et vigtigt budskab, siger Victoria, der ikke er i tvivl om, at hun også kommer til at lære meget om sig selv gennem projektet. Men hun understreger, at det er sekundært. 

– Det afgørende er, at vi får fortalt, hvad der rent faktisk findes af muligheder, hvad enten det er krisecentre for voldsramte kvinder, eller at der er frivillige i for eksempel SUF, som er klar til at støtte op.

Nyheder