Golfbanen blev overraskende ny hjemmebane

Gennem motiverende samtaler med socialkonsulent Rikke Ramsing fra BOAS Mentor fandt ung pige frem til sin glæde ved at spille golf.

 

Rikke Ramsing tør godt indrømme det. Personligt interesser hun sig ikke for golf, og hun har aldrig sat sine ben på en golfbane. Men det er underordnet i denne sammenhæng, pointerer hun. Det vigtige er, at hun i dag står med en ung pige, der i løbet af det sidste halve år har fundet en stærk passion for netop golf. En passion, som har givet den unge et helt nyt meningsindhold i sit liv.

– Forløbet har været en øjenåbner for vigtigheden af motiverende samtaler. ’Hvad vil du gerne have mere af? Hvad motiverer dig? Hvordan kan vi folde det ud?’ Det var nogle af de spørgsmål, som jeg stillede pigen, og som i dag er endt med, at hun har gennemgået en nærmest eksplosiv udvikling, siger Rikke Ramsing, socialkonsulent hos BOAS Mentor, hvis målgruppe blandt andre tæller unge og voksne med Autisme Spektrum Forstyrrelser og følgetilstande som OCD, angst og depression.   

Buen skød forbi

Rikke Ramsing tager os cirka et halvt år tilbage i tiden. Dengang stod hun med en unge pige, som havde et brændende ønske om at bruge sig selv og sin krop, men som samtidig var udfordret af sin autisme og en angst, der over en periode havde været meget dominerende. Danmark lukkede ned som følge af Covid-19, og det kaldte på nye, kreative løsninger. Pigens behov var der stadig.  

– Hun har dyrket mange forskellige former for sport, men hun har ofte forladt det meget hurtigt igen. Det har dog aldrig afholdt hende fra at være søgende i forhold til, hvilke aktiviteter der kunne skabe bevægelse og merværdi, siger Rikke Ramsing, som sammen med pigen har været vidt omkring. Et af samarbejdspunkterne i deres relation har været at søge muligheder og dyrke dem i fællesskab. Det har blandt andet udmøntet sig i et løbe- og yogaforløb i løbet af de tre år, hvor Rikke Ramsing har været socialkonsulent for pigen.  

Socialkonsulenten nævner som eksempel, at den unge pige en overgang meldte sig til bueskydning, men det var på ingen måde autismevenligt. 

– Det foregik i en hal, hvor der var meget larm, og hvor deltagerne stod på én lang række, så de kunne se hinanden. Det gav hende et nederlag, så hun sprang hurtigt fra og mistede greb om sin motivation for at fortsætte, fortæller Rikke Ramsing.

Dypper tæerne i det sociale

Den unges store ønske om at finde en aktivitet, hun kunne gå op i, tvivlede socialkonsulenten dog ikke på, og det blev omdrejningspunktet for de timelange samtaler, de førte, når de gik ture sammen.

– Under Corona har gåturene været særdeles vigtige, fordi vi har kunnet holde afstand, og samtidig har der været højt til himlen og tid til refleksioner, siger Rikke Ramsing.

Og det var på en af disse gåture, at snakken faldt på golf, som den unge tidligere havde prøvet, og som hendes far spiller. Pigen blev tilmeldt, og siden har hun ikke set sig tilbage.

– Det har virkelig været ét langt succesforløb, siger Rikke Ramsing og fortsætter:

– Golf opfylder pigens behov for at være ude sammen med andre, men uden at det bliver for intenst, fordi de spiller i nogle meget små grupper. Hun dypper tæerne i det at være social og fremfor at blive for kritisk overfor sig selv, glæder hun sig over det, som lykkes. Og denne gang ligner det, at glæden er kommet for blive.

Udskrivning nærmer sig

Rikke Ramsing er stadig ikke med på golfbanen, men påtager sig i stedet opgaven med at hjælpe den unge med at reflektere over sin udvikling – som golfspiller og menneske. Så længe det varer.   

– Pigen bliver mere og mere selvkørende, og hun siger selv, at golf er noget af det bedste, der er sket for hende, siger Rikke Ramsing, som fortæller, at der hjemme på pigens værelse i dag hænger en kæmpe tavle med udvalgte motivationscitater samt billeder af nogle af verdens bedste kvindelige golfspillere.

– Hun arbejder hver dag på at højne sig selv. Mange af vores samtaler har et kognitivt afsæt, hvor vi fokuser på at booste hendes mindset, fortæller Rikke Ramsing

Samtidig er den unge kommet i gang med HF som enkeltfag, og hvis alt går, som det skal, venter en udskrivning fra BOAS Mentor inden længe.

– De fleste bliver overraskede, når de hører, at det er golf, som gav den unge et nyt indhold i livet. Men det er jo netop meningen med de gode, motiverende samtaler – at man stiller sig åben og nysgerrig i forhold til det, der kan skabe den positive forvandling, slutter Rikke Ramsing.

Nyheder