Han vil åbne unges øjne for naturens små mirakler

 

Henrik Palmquist, socialkonsulent hos SUF Sydsjælland, har netop taget en uddannelse i naturterapi. Nu vil han vise sårbare unge, hvad naturen har at tilbyde til deres udvikling

 

Henrik Palmquist tripper efter at komme ud i naturen med en eller flere unge fra SUF Sydsjælland, der et tilbud til unge og voksne, der for eksempel er misbrugere, kriminelle eller udadreagerende, og som ikke kan bo sammen med andre. Han har netop gennemført en uddannelse i naturterapi, hvor fokus er på at lade naturen understøtte en social eller terapeutisk indsats.

– Naturen byder sig til som en pause fra det bombardement af indtryk, som vi alle er genstand for hver eneste dag. I en tid, der er kendetegnet ved højt tempo, udvikling og omstillingsparathed, repræsenterer naturen det modsatte, fordi den giver os mulighed for at lægge afstand til alt det, der presser os. Naturen er en vores mest oplagte rammer for sundhed og velvære, siger Henrik Palmquist.  

Den skræmmende skov

Han understreger i den sammenhæng, at det kræver en ekstraordinær indsats at få sårbare unge med ud i naturen. 

– Flere af vores unge vælger nemt at isolere sig, og vi kan være nogenlunde sikre på, at de ikke går ud i skoven af sig selv. Ja, det kan ligefrem være skræmmende for mange af vores unge overhovedet at skulle kigge på en skov, for hvad mon der gemmer sig derinde? Derfor skal vi facilitere oplevelser i naturen for de unge, siger Henrik Palmquist, der i forbindelse med sin uddannelse har udarbejdet et program, der blandt andet byder på stillevandringer, åndedrætsøvelser, ’kogle-kamp’ og fangeleg mellem træer.  

– Hvis der findes en fællesnævner for oplevelserne i naturen, så må det være den absolutte sansning af noget, du ikke selv er herre over. Vi kan ikke bestemme, hvornår solen går ned. Alt, hvad vi kan gøre, er at acceptere det, siger han.

Hippie-tvivl

Den sydsjællandske socialkonsulent lægger ikke skjul på, at han var i tvivl, da han første gang hørte om uddannelsen i naturterapi, om hvilken det blandt andet forlød, at man skulle kramme træer.

–Det lød en lille smule hippieagtigt, men videnskaben taler for sig selv.

Henrik Palmquist fremhæver således, at undersøgelser dokumentér, at alene det at kunne kigge på naturen har positiv effekt på vores blodtryk og hjerterytme, ligesom naturen styrker vores immunforsvar.   

– Så tænk på, hvad det kan give, når vi rent faktisk kommer ud i naturen, siger Henrik Palmquist, der på det personlige plan har oplevet, hvad naturen betyder for hans trivsel. Han var en overgang i fare for at gå ned med stress, og uddannelsen i naturterapi har her bidraget med nye redskaber, når det hele går for stærkt.        

– Da jeg gik den første stillevandring, faldt der en sten fra mit hjerte. Naturens stilhed havde en helt ufattelig virkning, og det er den virkning, jeg nu gerne vil give videre til de unge.

Nyheder