Ny afdeling i Jægerspris bærer på en usædvanlig historie

1. marts åbner BOAS Jægerspris med 14 pladser, der imødekommer kravene til et stadig mere komplekst autismeområde. Afdelingen trækker tråde tilbage til Grevinde Danner   

 

Lige nu er håndværkerne endnu i fuld gang med at renovere det, der indtil for nylig har været kendt som Donekrogen i Jægerspris, og som gennem årtier har fungeret som anbringelsessted og døgninstitution for udsatte og svigtede børn og unge. Den 1. marts 2021 skifter stedet dog navn til BOAS Jægerspris, der bliver en afdeling under Den Sociale Udviklingsfond.

Afdelingen, som får plads til 14 unge med Autisme Spektrum Forstyrrelse, er BOAS-afdeling nummer syv, som er opstået i løbet af de seneste femten år. Og spørger man Christina Hartmeyer, som lige nu er i gang med at skabe de ny rammer i Jægerspris, er der flere årsager til den kraftige efterspørgsel på specialiserede autismetilbud.

– Dét, som man før i tiden antog som komplekst, er i dag langt mere komplekst, siger hun.

Ond spiral

Christina Hartmeyer har gennem de senere år oplevet at få flere og flere sager med unge med autisme, som kæmper med en række psykiske problematikker – traumer, depression, stress osv. – der blandt andet skyldes, at de unge været anbragt det forkerte sted.

– Dét, som skulle have hjulpet de unge, har i stedet sat dem yderligere tilbage, og det er en ond spiral, der i mange tilfælde fører til, at den unge med autisme lukker sig så meget om sig selv, at han eller hun til sidst slet ikke kan overskue at være i verden. Konsekvensen er eksempelvis isolation og selvskadende adfærd, siger Christina Hartmeyer.

I Grevinde Danners ånd

Selv om det kommende tilbud i Jægerspris trækker på alle de succesfulde erfaringer og kompetencer, som ligger i de eksisterende BOAS-afdelinger, så kommer BOAS Jægerspris alligevel til at markere noget helt andet i kraft af stedets usædvanlige historie.      

Afdelingen er nabo til Jægerspris Slot, hvor Grevinde Danner i sin tid, stillede sig i spidsen for at hjælpe samfundets svageste grupper, blandt andre ”hjælpeløse og forladte pigebørn”.

– Det er helt i Grevinde Danners ånd, at vi nu laver et tilbud til unge med autisme i Jægerspris. Mennesker med autisme kæmper ofte med sanseforstyrrelser, hvor de får for mange indtryk på en gang, så vi har kigget efter et sted, hvor de ydre rammer medvirker til ro og harmoni, siger Christina Hartmeyer, som oplyser, at visitationerne til nogle af de 14 pladser allerede er i fuld gang, og at interessen er stor. 

 

 

 

 

De 14 pladser i BOAS Jægerspris fordeler sig over:

  • 10 pladser efter §107

  • 2 pladser efter §66

  • 2 pladser efter §108

Læs mere om BOAS Jægerspris og afdelingens ydelser her 

 

Nyheder