SUF åbner nyt bo- og udslusningstilbud i Odense

 

SUF Opgangen i Odense har skabt et nyt unikt botilbud til sårbare unge, som ikke kan bo hjemme, men som heller ikke kan stå på egne ben

 

”Der mangler et godt bo- og udslusningstilbud til unge, som af forskellige grunde ikke er i stand til at bo alene, og som har brug for det sidste skub i retning mod et liv, hvor de står på egne ben.”

Nogenlunde sådan lød opfordringen fra en fynsk kommune, der efterlyste et tilbud på Fyn til unge i alderen 16 – 22 år efter § 52 stk. 3, nr. 7 jf. § 76 stk. 3.

I SUF greb vi bolden, og den 1. februar åbnede vi et helt nyt bo- og udslusningstilbud i en skøn ejendom med otte værelser i Frederiksgade i hjertet af Odense. De første to beboere er flyttet ind, og den tredje er på vej.

– Det er et specielt tilbud, fordi der på den ene side er tale om unge, som har gode udsigter til at komme til at bo selv, men som på den anden side ikke er i stand til det lige nu. De har brug for professionel støtte fra en ansvarlig voksen og et støttende fællesskab, siger Christian Haugseth, afdelingsleder, Bo Selv Odense, der hører under SUF Opgangen.

 

Samarbejde øger selvstændigheden

Christian HaugsethDe unge, som kommer til at bo i det nye bo- og udslusningstilbud, kommer typisk fra anbringelse på institution eller indlæggelse på en psykiatrisk afdeling. Og det er samtidig unge, som på grund af udfordringer i hjemmet, har bedst af at flytte hjemmefra.

– Mange af de unge, som vi får ind, har været vante til at været omgivet af professionelle voksne fra morgen til aften. Sådan bliver det ikke i Bo Selv Odense, siger Christian Haugseth, der beskriver den socialpædagogiske praksis, som den unge møder i det nye bo- og udslusningstilbud som et samarbejde.

– I Bo Selv Odense bliver der i langt højere grad tale om, at den unge sammen med socialkonsulenten aftaler rammerne og behovet for støtte. Simpelthen fordi det i sig selv er med til at forberede den unge på et fremtidigt selvstændigt liv, siger han.    

Socialkonsulent i nøglerolle

Christian Haugseth understreger, at samtlige unge får en fast tilknyttet socialkonsulent, som kommer forbi på daglig basis, og som i øvrigt er til rådighed døgnet rundt. Socialkonsulenten hjælper den unge med at blive afklaret i forhold til uddannelse og beskæftigelse.

– Vi arbejder med netværksopbygning og social træning, ligesom der hele tiden arbejdes med at lære den unge at mestre de praktiske opgaver – indkøb, økonomi osv. – som er en forudsætning for at kunne bo alene, siger Christian Haugseth og understreger, at der foruden samarbejdet med den unge, også bliver et tæt samarbejde med kommunen, pårørende og eventuelle samarbejdspartnere.

– Alt det, som omhandler den unges evne til at forstå og gøre brug af det omgivende samfund og få skabt en øget selvindsigt, er noget, som sker i samarbejdet med socialkonsulenten, fortæller Christian Haugseth

Idyl vækker begejstring

Selvom det nyåbnede bo- og udslusningstilbud i Odense har været midlertidigt udfordret på at modtage nye indflyttere på grund af Corona, så tror Christian Haugseth, at samtlige otte værelser snart er beboet. Sommeren er lige om hjørnet, og ude i den idylliske gårdhave, som hører til ejendommen, har den ene beboer plantet højbede.   

– Det er en god årstid, vi er på vej ind i, og alle der besøger ejendommen – fra sagsbehandlere til pårørende og unge – bliver begejstrede, så snart de ser de store lyse værelser og den dejlige gårdhave, siger Christian Haugseth, der i samme åndedrag betoner den centrale beliggenhed med uddannelsessteder, indkøbsmuligheder, busforbindelser og inden længe også en letbane stort set udenfor døren.  

– For unge ude fra det fynske opland, som drømmer om at komme i gang med en uddannelse eller få et arbejde i Odense, men som samtidig har brug for støtte i en periode, er Bo Selv Odense det tilbud, som hidtil har manglet, slutter Christian Haugseth.

Læs mere om tilbuddet her: https://suf.dk/afdelinger/region-syddanmark/suf%C2%A0opgangen/bo-selv-odense

Nyheder