Forebyggelse af psykisk overbelastning er en holdsport

På klangbunden af halvandet års corona leverede krisepsykolog Rikke Høgsted foran 120 SUF-medarbejdere et tretimers oplæg om risikoen for udbrændthed og omsorgstræthed i det socialfaglige arbejde  

 

– I har et virkeligt meningsfuldt arbejde, sagde Rikke Høgsted direkte henvendt til de mange SUF-medarbejdere og fortsatte:

– Men I har også et yderst belastende arbejde. Der er betaling ved kasse 1 i forhold til udbrændthed.

Godt 120 medarbejdere havde taget plads på stolerækkerne på Hotel Severin i Middelfart, da krisepsykolog og forfatter Rikke Høgsted for nylig gæstede en personaledag i Den Sociale Udviklingsfond (SUF) med et oplæg, der ifølge psykologen er mere relevant end nogensinde.

– Det her oplæg bliver til på klangbunden af halvandet års corona, indledte Rikke Høgsted, hvis oplæg bar titlen Forebyggelse af udbrændthed, omsorgstræthed og traumatisering i et psykisk krævende job.

Rikke Høgsted,  som er forfatter til bogen Grundbog i belastningspsykologi, rettede til en start opmærksomheden på den figur, hun havde sat frem for at illustrere dagens emne: En træt og nedbøjet udgave af superman.

Alle har et breaking point

Rikke Høgsted, der har arbejdet som militærpsykolog i Forsvaret, chefpsykolog i Falck Healthcare og udviklingschef i Region Hovedstadens Psykiatri, kender selv til udfordringen med at arbejde i forreste linje. Men hun er samtidig ikke i tvivl om, at der findes måder, hvorpå man bliver langtidsholdbar i et ellers psykisk krævende job.

– Hvis vi skal undgå, at folk brænder ud, så er vi nødt til at se på forebyggelse af overbelastning som en holdsport. Derfor er det også så vigtigt, at vi lærer at tale sammen, forklarede Rikke Høgsted, der underbyggede sit budskab gennem en kort beskrivelse af, hvordan belastningspsykologi har udviklet sig gennem historien.

En beskrivelse, der gik tilbage til tiden efter Første Verdenskrig, hvor man forsøgte at afdække, hvem der var tilstrækkeligt robuste til at modstå krigens rædsler.

– Dét, som man fandt ud af, var, at det er ingen! Alle har et breaking point, hvor de ikke kan mere. Ikke desto mindre lever illusionen om den usårlige hjælper og den almægtige leder stadig, fremhævede Rikke Høgsted.    

Intet overskygger mening     

Når det er sagt, så eksisterer der samtidig i dag en helt anden viden om, hvad der forhindrer mennesker i at blive psykisk overbelastede. Rikke Høgsted pegede på den sociale støtte samt – med en henvisning til lægen Viktor Frankl – oplevelsen af mening.    

- Dét, som er vigtigst for mennesket, er, at det, som vi beskæftiger os med, giver mening. Hvis du ikke kan se en mening med det, du laver, så skal du tage det dybt alvorligt, understregede Rikke Høgsted, som i en af de mange småøvelser, som hendes oplæg bød på, opfordrede tilhørerne til at fortælle om, hvori de fandt meningen i deres arbejde.

Kommentarerne fra SUF-medarbejderne var mange:

”Jeg gør en forskel, fordi jeg er i en organisation, hvor der pædagogisk er højt til loftet, og hvor jeg afbilleder normaliteten i livet hos unge, som ikke har normalitet.”

”Jeg kan rumme andres menneskers kaos, og det føles godt indeni mig.”

”Det betyder meget for mig, at jeg kan tage et personligt ansvar og ikke et systemansvar, og hvor det er ok at komme i tvivl og tage fejl.”

Rikke Høgsted var ikke i tvivl om, at den holdånd, som forskningen viser er nødvendig for at forebygge psykisk overbelastning, findes i SUF.

– Den bedste måde, hvorpå vi kan tage ansvar for os selv, er ved at sørge for at være i en organisation, der beskytter os.

Nyheder