Tag et kunstnerisk frikvarter med plads til selvforglemmelse

SUF Midt/Vest inviterer unge og socialkonsulenter fra samtlige SUF-afdelinger med ind i det arbejdende kunstværksted, som åbner for nye samtaler og måder at se på tingene

 

Riv en dag ud af kalenderen. Sæt gps’en til adressen Østergade 19 i Holstebro. Vi står klar med pensler, maling og lærred!

Nogenlunde sådan lyder invitationen til samtlige unge og deres socialkonsulenter i SUF’s 28 SUF rundt om i landet. Invitationen kommer fra SUF Midt/Vest, der yder støtte til unge og voksne med personlige, sociale og familiemæssige problemstillinger. En støtte, som blandt andet foregår i SUF Midt/Vests farverige lokaler, der også omfatter et arbejdende kunstværksted.

Kunsten indtager nemlig en ganske særlig rolle i det socialfaglige arbejde i SUF Midt/Vest.   

– Det arbejdende kunstværksted er et rum, hvor alt for en stund er tilladt, hvor mulighederne er uendelige, og hvor grænser kan brydes. Det er et kunstnerisk frikvarter med plads til selvforglemmelse, siger Lise Thomsen, socialkonsulent og uddannet kunstterapeut.

Genfinder barnet i dig selv

Hun har malet og tegnet så længe, hun kan huske, hun har gået på kunstakademiet og arbejdet som dekoratør og reklametegner. Men det har ikke mindst været i arbejdet med sårbare unge, at Lise Thomsen har opdaget, at selve den kunstneriske proces rummer et potentiale, som rækker langt udover farverne på lærredet.

– Dét, der sker, når du overgiver dig til den kunstneriske udfoldelse, det er dybest set, at du genfinder barnet i dig selv. Børn tegner uafbrudt, og de oplever en kæmpe glæde ved det, fordi de kan gøre det uden nogen form for præstationsangst. Der er ikke noget, som er rigtigt eller forkert, når vi taler kunst, og der er ikke noget, som skal ligne noget bestemt. Til gengæld kan du blive så opslugt af processen, at alle andre vanskeligheder forsvinder for en tid, og du opdager nye sider af dig selv, siger Lise Thomsen.  

Bare prøv

Hun tøver ikke med at betegne kunsten som et helt afgørende ”fælles tredje” i hendes arbejde med de unge. Også selv mange af dem i begyndelsen er skeptiske.

– De fleste starter med at sige, at de ikke ved, hvad de skal lave, eller at de ikke kan finde ud af det, men allerede her ligger der en vigtig pointe, som hedder ’bare prøv’!

Lise Thomsen lader bevidst de unge starte med papir fremfor det store hvide lærred, som i begyndelsen kan føles grænseoverskridende.   

– Papiret kan de bare krølle sammen og smide ud, og det kan faktisk være en god oplevelse, fordi det viser, at det er fuldstændig okay og ufarligt at bryde mønsteret og starte forfra, siger Lise Thomsen, der gennem årene har haft talrige oplevelser med unge, for hvem kunsten har vendt op og ned på deres liv.

Fra stofmisbrugeren, der for mere end 10 år siden fandt glæde i kunsten, og som maler den dag i dag, til den kriminelle der ikke mente, at der fandtes anden form for kunst end portrætter, men som endte med at fordybe sig i de abstrakte motiver.

Glemmer alt

Og det er noget af alt dette, som unge og socialkonsulenter fra hele landet nu får mulighed for at prøve kræfter med for en dag. Ét er i den sammenhæng sikkert: Lise Thomsen står selv parat med lærred, maling og pensler. Det gør hun i øvrigt altid.

– Jeg kan slet ikke lade være. Når jeg maler, glemmer jeg alt andet – jeg glemmer at spise og gå på toilettet, griner hun og tilføjer:

– Men det er jo essensen i det hele: Spring ud i det – der sker ikke noget ved det!

Nyheder