Bålet i haven fyrer op under den mentale sundhed

To timers rammesat ’weekendhilsen’ for unge og deres socialkonsulenter har skabt fællesskab og livskvalitet hos SUF Stranden, der har deltaget i Projekt Sundhed

 

Overnatning i shelter, minigolf, kongespil, badminton, gåture, brætspil og en pølse over bålet i haven.

Hos SUF Stranden, der er et godkendt §107-botilbud for unge og voksne mellem 18 og 45 år med psykiske og sociale vanskeligheder, havde man netop sat gang i en såkaldt ’weekendhilsen’ hver anden uge, da corona pludselig kom på tværs.

Men spørger man afdelingsleder Mads Hedegaard Richmond, så er der ingen tvivl om, at der bliver tændt op i bålfadet igen, så snart det bliver muligt.

– Det kan du regne 110 procent med, fastslår han.

 

’Hav en rigtig god weekend!’ 

 

SUF Stranden på Amager er en af de tre SUF Afdelinger, som har deltaget i aktionsforskningsprojektet Projekt Sundhed, der har kørt i perioden 2019 – 2020, og som har haft til formål at styrke den sundhedsfremmende praksis i Den Sociale Udviklingsfond.

I SUF Stranden har man tidligere gennemført sundhedsprojekter, hvor fokus blandt andet har været på kost og fysisk aktivitet. I det netop afsluttede forskningsprojekt valgte man at skabe et uformelt møde hver anden fredag, så alle – medarbejdere og unge – kunne sendes på weekend med en god følelse i kroppen.     

– I SUF Stranden har vi tidligere haft stor succes med begrebet ’det fælles tredje’, hvor de unge og socialkonsulenterne mødes om en fælles aktivitet, der eksempelvis kan indeholde sundhed, bevægelse eller mad. Med weekendhilsnen har vi bredt det endnu mere ud, så formålet egentlig mest af alt har handlet om at skabe en god og varm stemning uden nogen egentlig dagsorden. Den mentale sundhed har ligget i glæden ved samværet, siger Mads Hedegaard Richmond og tilføjer:

– Fra tidligere projekter ved jeg, at sundhed kan være meget privat, og derfor ville vi gerne væk fra spørgsmål om BMI og kondital. Skåret ind til benet har det handlet om sige ’tak for din indsats, tak fordi du kom og gå nu hjem og hav en rigtig god weekend – vi ses på mandag’!

 

Den svære inddragelse

 

At dømme efter tilslutningen til weekendhilsnerne, har de været en stor succes. Op mod 25 deltagere har troppet op, hvilket har stillet krav til planlægningen.

– Det siger sig selv, at når man skal skabe en ramme for så mange mennesker, så er det ikke noget, man bare lige gør. Der skal tænkes i logistik og indhold, men det har været det hele værd, fordi vi har kunnet se, at folk har fået noget værdifuldt med, siger afdelingslederen om weekendhilsnerne, der på skift har kørt mellem SUF Strandens adresser på Amager Strandvej og Aarhusgade.      

Fra begyndelsen var det meningen, at de unge selv skulle være med til at skabe indholdet i weekendhilsnen, og tre unge blev da også inkluderet i styregruppen. Men det fungerede ikke.

– Vi skød over målet i inddragelsen af de unge på et formelt niveau. Det blev for teknisk og teoretisk i forhold til, hvad de kan rent faktisk kan overkomme, fortæller Mads Hedegaard Richmond og tilføjer:

– I SUF er vi vante til at tænke, at alt starter med inddragelse. Derfor har det været meget uvant for os, at ikke har kunnet skabe den inddragelse på forhånd, som vi plejer.

 

Der tælles ned

 

På trods af corona kører weekendhilsnerne fortsat. Senest fik de unge leveret et gavekort fra Just Eat, og derudover er der blevet arrangeret gåture og onlinespil. Alligevel tælles der ned til normale tilstande.

– Så snart det er muligt, bliver der tændt bål på Stranden, slutter Mads Hedegaard Richmond.  

 

Om Projekt Sundhed

Projekt Sundhed er et aktionsforskningsprojekt gennemført af Statens Institut for Folkesundhed. Projektet har kørt i Den Sociale Udviklingsfond (SUF) i 2019-2020 og involveret de tre afdelinger SUF Stranden, BOAS Mentor og BOAS Frederiksberg. Projektet har til formål at fremme sundheden hos unge indskrevet i SUF og udvikle sundhedsfremmende kompetencer.

Nyheder