VI TAGER TEMPERATUREN PÅ SUNDHEDEN HOS UDSATTE

SUF sætter sundhed hos udsatte til debat på årets Folkemøde

Vejen til sundhed kan være svær, når psykisk sygdom og sociale udfordringer fylder i tilværelsen. – Der er brug for en debat og videndeling om, hvordan vi med vores socialfaglige perspektiv skaber sundhedsfremme på udsatte-området, siger Margrethe Langer, regionsdirektør i Den Sociale Udviklingsfond

 

Når årets folkemøde i disse dage løber af stablen på Bornholm, er det med deltagelse af Den Sociale Udviklingsfond (SUF), som du kan møde i Selveje Danmarks store debattelt. 

Lørdag den 15. juni skyder SUF gang i en debat, der under overskriften ”Sundhed i et socialfagligt perspektiv”, giver en række forskellige forskere og eksperter mulighed for at komme med bud på, hvordan man styrker sundhedsfremmen på udsatte-området. En særdeles vigtig debat, pointerer Margrethe Langer, regionsdirektør i SUF og moderator i debatten.  

– Tallene siger det meget klart: Uligheden, når det gælder sundhed er stor, hvilket blandt andet viser sig ved, at udsatte mennesker gennemsnitligt lever 17 år kortere end resten af befolkningen.  Os, der arbejder inden for udsatte-området, har et stort ansvar i forhold til at hjælpe med at løse den problematik, siger Margrethe Langer.

 

Motivation som drivkraft

 

I SUF har sundhed på udsatte-området derfor også længe været et højt prioriteret fokusområde, og Margrethe Langer ser et komplekst felt.

– Vi kan se, er, at de unge har mange konkurrerende udfordringer, hvor sundhed blot er en af dem. Det kan være enormt svært at finde overskud til at tage sig af egen sundhed, når psykisk sygdom og sociale udfordringer skaber en række andre livsvanskeligheder, siger Margrethe Langer, og hæfter sig ved noget af det, som skaber positiv effekt:

– I SUF har vi gjort os gode erfaringer med, at den unge og den professionelle socialkonsulent mødes om en sundhedsfremmende aktivitet som et ”fælles tredje”. Det styrker motivationen hos den unge. 

 

Fagprofessionelle går forrest

 

Af samme grund har man i Den Sociale Udviklingsfond valgt at investere i en både forskningsbaseret og praksisrettet tilgang til sundhedsfremme i en socialfaglig kontekst.

– Vi forsøger at finde svar på, hvordan vi skaber motivation for sundhedsfremme blandt udsatte unge ved blandt andet at se på, hvad det er, som står i vejen for de unges sundhedsfremme, og derudover hvordan motivationen kan vækkes hos ikke alene de unge, men også hos de professionelle, der arbejder med dem, siger Margrethe Langer og tilføjer:

– Sagen er, at hvis man skal arbejde med udsatte unges sundhedsfremme, så er det i høj grad den fagprofessionelles mindset, som skal være indstillet på området. Det er den fagprofessionelle, som skal gå forrest. 

 

Helhedsorienteret tænkning

 

Alt dette – og meget mere – glæder Margrethe Langer sig til at blive meget klogere på, når debatten skydes i gang i Selveje Danmarks debattelt lørdag formiddag. Hun fremhæver, at der i forvejen er stor opmærksomhed om emnet.  

 – Vi ser det blandt andet med udrulningen af Det Risikobaserede Sundhedstilsyn, hvor det sociale områdes sundhedsfremmende indsats bliver vurderet ud fra et sundhedsfagligt paradigme i en socialfaglig kontekst. Her bliver sundhed set som en del af en helhedsorienteret tænkning. Derfor er der brug for en debat og videndeling om, hvad vi med vores socialfaglige perspektiv kan bidrage med, når det gælder sundhed på udsatte-området.

De deltager i debatten

Når SUF åbner for debatten ”Sundhed i et socialfagligt perspektiv” er det med deltagelse af: 

  • David Madsen, psykolog, Dansk Arbejder Idrætsforbund
  • Jessie Hald, souschef, Louisenlund
  • Lisbeth Crafack, forsknings- og udviklingskonsulent, Dansk Arbejder Idrætsforbund
  • Nanna Ahlmark, seniorforsker, Statens Institut for Folkesundhed
  • Tina Møller Kroun, forstander, Louisenlund

Debatten bliver styret af Margrethe Langer, regionsdirektør i SUF.

Debatten finder sted i Selveje Danmarks telt på Kæmpestranden J42, d. 15. juni kl. 11.30 – 13.00.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nyheder