Dr. Muskel kiggede forbi

BOAS Mentor på Frederiksberg har lige nu gang i et toårigt sundhedsprojekt. For nylig havde de besøg af en af landets førende sundheds- og ernæringseksperter Anders Nedergaard. Et besøg, der for socialkonsulenterne Jakob Nørlev og Anders Kondrup Haugaard var en øjenåbner for, hvordan man bedst involverer og motiverer voksne med autisme til sunde livsforandringer.

 

For mennesker med autisme og sårbare livsvilkår kan det være vanskeligt at forholde sig til, hvordan livskvaliteten kan øges ved hjælp af sundhedsfremme.

Det har socialkonsulenterne Jakob Nørlev og Anders Kondrup Haugaard ved flere lejligheder oplevet i deres arbejde med sundhedsprojektet ”Motivation til øget livskvalitet” hos BOAS Mentor på Frederiksberg. Et toårigt projekt, som gennem emner som kost, sundhed og bevægelse, har til formål at skabe synligt og permanent fokus på sundhed hos den gruppe mennesker med autisme, som afdelingen arbejder med.  

– Man skal ikke underkende, at det for et menneske med sårbarhed og forskellige personlige udfordringer, kan være svært at skulle forholde sig til, hvordan man får en sundere livsstil, siger Jakob Nørlev. Anders Kondrup Haugaard fortsætter:

- Vi har tidligere forsøgt med oplæg, som eksempelvis har berørt kost og motion, men hvor det ikke altid er lykkedes at få borgerne med. Sagen er nemlig, at hvis de oplever, at der er sprækker i den viden, der bliver lagt frem, eller hvis argumentationen i formidlingen fremstår mangelfuld, så står de af. Og mennesker med autisme fanger de mindste unøjagtigheder, understreger han.

 

 

Aha!

I det lys har det været vigtigt for BOAS Mentor at skabe møder, der er båret af så tilstrækkelig stor viden og klar argumentation, at det vækker nysgerrighed og troværdighed. For et stykke tid siden havde BOAS Mentor besøg af to repræsentanter fra Dansk Center for Søvnmedicin, som fortalte om søvn og gode sovevaner.  

Og senest var så det sundhedseksperten Anders Neergaard, der også går under navnet ”Dr. muskel”, som lagde vejen forbi. Han er en af landets største kapaciteter indenfor idræt og sundhed set fra et videnskabeligt synspunkt og har samtidig kørt et meget lyttet radioprogram om fitness og sundhed på det nu hedengangne Radio 24syv. Besøget af Anders Nedergaard fik klubfolkene hos BOAS Mentor til at spidse ører.

- Anders Nedergaard forankrede alt i viden og studier, og det er en tilgang, som tænder vores målgruppe. De fik en lang række aha-oplevelser, fortæller Anders Kondrup Haugaard.

 

Tabuer bliver brudt

Socialkonsulenten kommer med et eksempel på et af de 15 emner, som Anders Neergaard kom omkring.

- Det handlede om tarmflora og tarmbakterier, og her holdt Anders Nedergaard samtidig ikke igen med at fortælle personligt, selvom det næsten kunne lyde som en joke. Han tog det meget alvorligt. Det kunne vi mærke på vores klubfolk, at de havde respekt for.

Dén udlægning deles af Adam, som er en af de borgere, der deltog i klubaftenen med Anders Nedergaard.

– Jeg synes, det var godt at have Anders Nedergaard på besøg. Han gav os mulighed for at kunne spørge om ting, som normalt er tabubelagt.

I dag er det blevet klart for de to socialkonsulenter, at hvis de skal lykkes med at præge borgernes livsstil og syn på sundhed, så er det afgørende, at det bliver gjort med viden og ligefremhed.

– Vores tese er helt klart, at det er den underbyggede viden, der har den største effekt, og som får borgerne til at koble sig på sundhedstanken, slutter Jakob Nørlev.   

Nyheder