Den Sociale Udviklingsfond i tal
SUF Magasinet s. 28-31 – Unge i centrum for videndelingen.
I Den Sociale Udviklingsfond er den unge midtpunkt for videndelingen om sit eget forløb. En tur rundt i tre forskellige SUF-afdelinger giver et indblik i, hvordan videndelingsværktøjer mellem kommune, selvejet og øvrige aktører skaber sammenhæng for den enkelte
Dét har vi arbejdet med i 2023
Arbejdet med progressionsmålinger er i sig selv en fortløbende udviklingsproces. Her følger nedslag på nogle af de områder, vi i løbet af 2023 har haft særligt fokus på:
- Skift til Sensum One-system. Samtlige nye platformfunktioner – herunder forbedrende indikatorer – er blevet præsenteret for superbrugerne, som er afdelingernes nøglepersoner i brugen af dokumentationsplatformen Sensum Bosted.
- Påmindelser i afdelingerne om vigtigheden af, at socialkonsulenterne kontrollerer stamdata, inden de sender progressionsmålingerne.
- Samtlige afdelinger i SUF har inden udgangen af 2023 skullet svare på, hvordan fremtidige målinger kan kvalificeres yderligere.
- Gennemførelse af fokusgruppeinterview med SUF’s ledelse med henblik på at undersøge og få øget viden om de udskrivninger, der ender med ”intet andet tilbud”, og som omfatter borgere, der fortsat vurderes at have behov for omfattende støtte.
- Fortsat styrkelse af samarbejde med pårørende – evt. med fremtidig etablering af gruppe, som kan træde til og tilbyde sparring hos afdelinger, der befinder sig i en konfliktfyldt situation med pårørende.
- Implementering af sygeplejefaglige problemområder i Bosted og SUF’s metodekatalog med henblik på sundhedsfremme i afdelingerne. Især er der blevet arbejdet intensivt med døgnrytme, medicin og medicinpædagogik. Samarbejdet omkring søvn og fokus på søvnhygiejne har desuden resulteret i et projekt med Special Minds, hvor der er blevet lavet undervisningsvideoer om emnet.
Udvalgte tal for 2023
Her finder du udvalgte tal på indskrivninger for borgere i Den Sociale Udviklingsfond i 2023.
Samfundsliv
Støtte til medborgerskab
At tage del i samfundet i form af uddannelse eller beskæftigelse, kalder på kompetencer og resurser, som hovedparten af de borgere, der er indskrevet i SUF, ikke er besiddelse af. Her angives behovet for fuldkompenserende støtte i procent i 2023, når det gælder:
Progressionsmålingerne for 2023 viser samme tendens som de foregående år, nemlig at graden af udfordringer og resurser hos borgerne udgør den største udfordring, når det gælder muligheden for uddannelse, beskæftigelse og generelt medborgerskab. Til gengæld scorer ’Bolig’ godt, idet 49,7 % udtrykker, at borgerne føler sig trygge i deres hjem, og at boligen tager højde for deres behov.
Det Sociale liv
Udfordrende relationer
Evnen til at kunne tage del i et fællesskab og fastholde relationer er en gennemgående udfordring for borgere, der er indskrevet i SUF. Udfordringen gælder i særlig grad indgåelsen i sociale fællesskaber, hvorimod det står bedre til, når det kommer til familieforhold.
Progressionsmålingerne understreger vigtigheden af, at borgere, der er indskrevet i SUF, bliver støttet i deres deltagelse i sociale fællesskaber både indenfor og udenfor SUF. Hele 32% af det indskrevne borgere angiver et stort til fuldkomment behov for støtte på dette område. Vigtigheden understreges af nyere forskning, der fremhæver betydningen af fællesskaber som et modsvar til den stigende ensomhed og mistrivsel blandt unge.
Identitet
Hvem er jeg?
Selvopfattelse og identitet er store eksistentielle spørgsmål at få greb op, når man i forvejen er et menneske, der befinder sig i en udsat livsposition. Noget af det, som blandt andet bliver udfordret, er motivationen. Nedenstående modeller viser bl.a. status for selvopfattelse og motivation i 2023.
I SUF viser progressionsmålingerne for 2023 blandt andet, at 38 % de indskrevne kvindelige borgere har et stort til fuldstændigt støttebehov, når det kommer til motivation og troen på deres evne til at udvikle deres potentiale for fremtiden. Desuden angiver 37 % af disse kvinder et stort til fuldstændigt støttebehov i forhold til udvikling af identitet og selvopfattelse.
Af de indskrevne mandlige borgere oplyser 35 %, at de har et stort til fuldstændigt behov for støtte, når det kommer til at finde motivation og troen på deres evne til at udvikle deres potentiale for fremtiden. 14 % af disse mænd angiver et stort til fuldstændigt behov for støtte i forhold til udvikling af deres identitet og selvopfattelse.
I de samlede progressionsmålinger for 2023 scorer kvinder lavest på spørgsmål vedrørende identitet. 27 % af kvinderne der er indskrevet i SuF angiver et stort til fuldstændigt behov for støtte vedrørende kropsbevidsthed og deres forhold til kroppen.
Organisationen anno 2024
I Den Sociale Udviklingsfond er vi ved udgangen af 2023:
30 afdelinger
• 12 psykosociale afdelinger
• 11 BOAS-afdelinger
• 4 Special Minds-afdelinger
• 2 veteranhjem
• Vækstpark for Socialøkonomi
• Café Frida
Tal og data fra de fire Special Minds-afdelinger indgår ikke i dette tal-materiale. Special Minds, der leverer beskæftigelsesrettede indsatser, opererer med eget dokumentationssystem.
Er du interesseret i deres tal: så besøg:
Administrative stamdata
Ifølge vores administrative data viser det sig, at der var i alt 459 borgere indskrevet i SUF’s afdelinger i 2023. §107 forblev den mest anvendte indskrivningsparagraf med i alt 278 borgere. Den næsthøjeste anvendte paragraf var §66, hvor der var 83 indskrevne borgere i 2023, mens 50 borgere blev indskrevet efter §85 i SUF. Herudover har der været en tilgang i indskrivninger efter §108, hvor der nu er 18 indskrevne borgere samt
10 indskrevne efter §104.
Det er værd at påpege, at vores SpecialMinds afdelinger, sammen med indskrivninger hos SUF Djurs og indskrivninger hos Veteran, ikke deltager i progressionsmålingerne. Disse indskrivninger hos SUF Djurs og SUF Veteran falder ind under Servicelovens §110 med i alt 34 borgere. I løbet af 2023 blev SUF Veteran også inkorporeret i statistikken, da afdelingen nu udfører progressionsmålinger i henhold til §107.
Der er i løbet af 2023 blevet foretaget 511 progressionsmålinger fordelt på 300 borgere, dvs. 80%.