SUF Nyheder

Jeg manglede et sted, der kunne rumme mine udfordringer

sep 27, 2022

For Liv er Café Frida en arbejdsplads, hvor hun lærer at bryde sin manglende mødestabilitet og bliver afklaret om sin jobfremtid

For unge og voksne med psykiske problematikker er det ofte en kamp at finde ud af at fungere i job. 28-årige Liv er en af dem. 

– Jeg manglede et sted, der kunne rumme mine udfordringer, siger Liv, som gennem flere år har været sygemeldt med depressioner og angst og derfor heller ikke indtil nu er lykkes med at gennemføre en uddannelse eller fastholde et job. Og det selv om der ikke er noget, som hun ønsker sig højere, end det.  

– Jeg håber virkelig, at jeg kan få et job, hvor jeg kan blive selvforsørgende. 

Det velmente skub 

De sidste 10 måneder har hun været i et §91 afklarings- og opkvalificeringsforløb i Café Frida, som netop er blevet forlænget med yderligere 13 uger. 

Liv er i en jobmæssig træningsbane i køkkenet, hvor hun får mulighed for at arbejde med de psykiske mekanismer, som tidligere har fået hende til at give op. 

– Jeg har haft en vane med at skrive, at jeg ikke kommer, når jeg ikke kunne komme afsted om morgenen. Da jeg skrev det til Else (afdelingsleder, Café Frida, red.), godtog hun det ikke.  

”Kom lige herned, bare lige for at drikke en kop kaffe. Det er lige meget, hvornår du kommer”.  

– For mig var det en helt anden måde at blive mødt på end i andre tilbud, hvor jeg har oplevet, at det blev godtaget, hvis jeg sagde, at jeg ikke kom. Else kunne fornemme, at jeg godt kunne komme, siger Liv, der fik brudt den dårlige cirkel, hun ellers havnede i i sine dårlige perioder. 

– Jeg er blevet meget mere mødestabil og har været det længe. Vi arbejder med et mål om, at jeg skal komme i caféen uanset tidspunktet, og det er en stor hjælp for mig, siger Liv. 

Afklaring med mening 

For Liv er det samtidig stærkt motiverende at være i et tilbud, som er afhængig af hende. Hun har opgaver i køkkenet, som hun skal løse, for at caféens gæster får den kulinariske oplevelse, som de forventer. 

– Da jeg startede, overraskede det mig, at det, jeg lavede, rent faktisk skulle på tallerkenen og sælges. Jeg var en del af køkkenet, siger Liv, der oplever, at café-arbejdet har rykket ved den selvforståelse hun ellers var havnet i gennem mange års mislykkede forsøg på at lykkes. 

– Jeg føler mig som en del af teamet her. Det betyder noget, at jeg er her, siger hun og kigger på sin socialkonsulent Line Kristine Jensen og husker tilbage på det første visitationsmøde, hvor også hendes mestringsvejleder fra kommunen deltog: 

– Hun (Line, red.) gav mig et indtryk af, at de her kunne rumme mig, som jeg var. Samtidig mærkede jeg også, at de havde forventninger til mig og troede på, at jeg kunne udvikle mig. Det betyder, at jeg ikke længere ser mig selv som et særtilfælde med udfordringer. 

Fremtiden banker på 

Efter 10 måneder i køkkenet kigger Liv mere og mere mod en fremtid efter Café Frida. Målet er lige nu et flexjob eller deltidsjob. Hun håber, at hun en dag kan komme helt ud af systemet og arbejde og derved blive selvforsørgende.  

– Nu handler det om at finde ud af, hvor meget jeg kan holde til, og hvor mange timer jeg kan arbejde. Her hjælper det, at de bliver ved med at udfordre mig i caféen, så jeg finder ud af, hvad jeg kan holde til og ikke dykker ned i hullerne.   

Om Café Frida 

Café Frida er en socialøkonomisk frokostcafé i Mejlgade i Aarhus. Caféen er bl.a. kåret som byens bedste brunch. I caféen er unge og voksne i alderen 18-30 år med psykiske og sociale problemstillinger i opkvalificerings- og afklaringsforløb, ressourceforløb, virksomhedspraktik osv.

Læs mere på: https://suf.dk/cafe-frida/ 

{

– Nu handler det om at finde ud af, hvor meget jeg kan holde til, og hvor mange timer jeg kan arbejde. Her hjælper det, at de bliver ved med at udfordre mig i caféen, så jeg finder ud af, hvad jeg kan holde til og ikke dykker ned i hullerne. 

Liv

Mere SUF nyt

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Til årets SIKON-konference om autisme talte psykolog og forfatter Dorthe Birkmose til en fyldt sal, om de ord, der snyder og ødelægger mennesker. Kathrine Klærke, kompetenceudvikler i SUF, lyttede med

Derfor satser Stranden på det gode pårørende-samarbejde

Derfor satser Stranden på det gode pårørende-samarbejde

I over tyve år har bostedet SUF Stranden faciliteret årlige møder, hvor pårørende deler erfaringer og får professionel vejledning. – Det kan medvirke til progression i indsatserne, siger Mads Hedegaard Richmond, afdelingsleder, SUF Stranden

”Så kan du blive gammel her”

”Så kan du blive gammel her”

Udbrændthed og stresssygemeldinger havde skubbet skolelæreren Camilla Guldager Troelsø ud på kanten af arbejdsmarkedet. I dag har hun fundet sit andet arbejdsliv som fleksjobber hos BOAS Mentor

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

Psykisk sårbare, som er indskrevet i et §107-tilbud, presses fra mange sider. I BOAS Taastrup søger de at skabe tryghed og ro ved hjælp af en af deres kerneværdier