SUF Nyheder

Social- og sundhedsfolk fra Japan gæster Odense

sep 26, 2024

En japansk delegation, som ønsker at blive klogere på et dansk specialiseret botilbud, gæstede forleden SUF Opgangen

Billede af de japanske studerendes besøg hos SUF Opgangen

”Hvad er jeres værdigrundlag?”

”Hvordan arbejder I tværfagligt?”

”Hvordan fungerer jeres pædagogiske praksis, og hvilke udfordringer møder I?”

Bare nogle af de spørgsmål, som vores kolleger i SUF Opgangen gav svar på, da en gruppe social- og sundhedsfolk fra Japan forleden besøgte vores afdeling i Odense. En afdeling, der er et botilbud for unge mellem 15 og 35 år med psykosociale vanskeligheder og mulighed for støtte i egen bolig.

De japanske studerende var kursister fra Nordfyns Højskolewww.nordfyns.nu – som råder over en kursusafdeling, der tæller folk som studerer eller arbejder indenfor social- og sundhedsområdet i Japan.

– Indimellem har vi grupper, som ønsker at gå i dybden med, hvordan der for eksempel arbejdes med unge med psykosociale vanskeligheder i Danmark. Det fik os til at rette henvendelse til SUF Opgangen, fordi der her er tale om et specialiseret botilbud, siger Momoyo T. Jørgensen, viceforstander, Nordfyns Højskole.

Et værdigt rum

Delegationen, som gæstede SUF Opgangen, talte blandt andet ni socialrådgiverstuderende, en universitetslærer samt tre personer, der alle er beskæftiget indenfor det japanske social- og sundhedsområde.

– Gruppen var meget nysgerrige efter at få viden om, hvordan den socialfaglige praksis fungerer, og så var de nysgerrige på, hvordan miljøet tog sig ud i et dansk botilbud, siger Momoyo T. Jørgensen og uddyber:

– Kursisterne var entydigt begejstrede over den professionalisme, der prægede stedet. Det var tydeligt for os, at de unge står i centrum, og at personalet bevidst møder dem hele vejen rundt. I Japan, hvor samfundet er præget af høj fart og store krav til ydeevne, kan det være en udfordring at skabe forståelse og plads til unge med vanskeligheder. Der er ofte fokus på, hvad man kan præstere, frem for hvem man er. I et sådant miljø risikerer unge med særlige behov let at blive overset eller glemt. Men hos SUF Opgangen oplevede kursisterne, at der var skabt et værdigt rum for de unge mennesker. Et sted, hvor de blev set og mødt som individer med potentiale – trods de udfordringer, de møder i det omkringliggende samfund.

Glæder sig

Og i vores fynske afdeling har besøget givet stof til eftertanke.

– Jeg synes, det er fantastisk, at der er folk fra Japan, som er interesserede i at få at vide, hvordan vi arbejder i SUF Opgangen. Samtidig fik vi viden den anden vej. Hvor vi i Den Sociale Udviklingsfond har den tilgang, at vi går ved siden af de mennesker, vi arbejder sammen med, så går de i Japan foran og viser vejen. Det var interessant at høre om, siger Thomas Haastrup, afdelingsleder i SUF Opgangen.

Han håber ikke, at det er sidste gang, at studerende fra Nordfyns Højskole kigger forbi.

– Der er basis for et videre samarbejde, slutter han.

Du kan få meget mere at vide om Nordfyns Højskole her: www.nordfyns.nu

{

Jeg synes, det er fantastisk, at der er folk fra Japan, som er interesserede i at få at vide, hvordan vi arbejder i SUF Opgangen. Samtidig fik vi viden den anden vej. Hvor vi i Den Sociale Udviklingsfond har den tilgang, at vi går ved siden af de mennesker, vi arbejder sammen med, så går de i Japan foran og viser vejen. Det var interessant at høre om.

Thomas Haastrup,
afdelingsleder i SUF Opgangen

Mere SUF nyt

Jeg er her med min historie

Jeg er her med min historie

Julie har svært ved at se sig selv i det ideal, der klæber til at være en 30-årig i dag. Hun er diagnosticeret med skizofreni. – Det er vigtigt, at min og andre psykisk sårbares historie bliver fortalt, mener hun.

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Til årets SIKON-konference om autisme talte psykolog og forfatter Dorthe Birkmose til en fyldt sal, om de ord, der snyder og ødelægger mennesker. Kathrine Klærke, kompetenceudvikler i SUF, lyttede med

Derfor satser Stranden på det gode pårørende-samarbejde

Derfor satser Stranden på det gode pårørende-samarbejde

I over tyve år har bostedet SUF Stranden faciliteret årlige møder, hvor pårørende deler erfaringer og får professionel vejledning. – Det kan medvirke til progression i indsatserne, siger Mads Hedegaard Richmond, afdelingsleder, SUF Stranden

”Så kan du blive gammel her”

”Så kan du blive gammel her”

Udbrændthed og stresssygemeldinger havde skubbet skolelæreren Camilla Guldager Troelsø ud på kanten af arbejdsmarkedet. I dag har hun fundet sit andet arbejdsliv som fleksjobber hos BOAS Mentor

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

Psykisk sårbare, som er indskrevet i et §107-tilbud, presses fra mange sider. I BOAS Taastrup søger de at skabe tryghed og ro ved hjælp af en af deres kerneværdier