”Hvad er jeres værdigrundlag?”
”Hvordan arbejder I tværfagligt?”
”Hvordan fungerer jeres pædagogiske praksis, og hvilke udfordringer møder I?”
Bare nogle af de spørgsmål, som vores kolleger i SUF Opgangen gav svar på, da en gruppe social- og sundhedsfolk fra Japan forleden besøgte vores afdeling i Odense. En afdeling, der er et botilbud for unge mellem 15 og 35 år med psykosociale vanskeligheder og mulighed for støtte i egen bolig.
De japanske studerende var kursister fra Nordfyns Højskole – www.nordfyns.nu – som råder over en kursusafdeling, der tæller folk som studerer eller arbejder indenfor social- og sundhedsområdet i Japan.
– Indimellem har vi grupper, som ønsker at gå i dybden med, hvordan der for eksempel arbejdes med unge med psykosociale vanskeligheder i Danmark. Det fik os til at rette henvendelse til SUF Opgangen, fordi der her er tale om et specialiseret botilbud, siger Momoyo T. Jørgensen, viceforstander, Nordfyns Højskole.
Et værdigt rum
Delegationen, som gæstede SUF Opgangen, talte blandt andet ni socialrådgiverstuderende, en universitetslærer samt tre personer, der alle er beskæftiget indenfor det japanske social- og sundhedsområde.
– Gruppen var meget nysgerrige efter at få viden om, hvordan den socialfaglige praksis fungerer, og så var de nysgerrige på, hvordan miljøet tog sig ud i et dansk botilbud, siger Momoyo T. Jørgensen og uddyber:
– Kursisterne var entydigt begejstrede over den professionalisme, der prægede stedet. Det var tydeligt for os, at de unge står i centrum, og at personalet bevidst møder dem hele vejen rundt. I Japan, hvor samfundet er præget af høj fart og store krav til ydeevne, kan det være en udfordring at skabe forståelse og plads til unge med vanskeligheder. Der er ofte fokus på, hvad man kan præstere, frem for hvem man er. I et sådant miljø risikerer unge med særlige behov let at blive overset eller glemt. Men hos SUF Opgangen oplevede kursisterne, at der var skabt et værdigt rum for de unge mennesker. Et sted, hvor de blev set og mødt som individer med potentiale – trods de udfordringer, de møder i det omkringliggende samfund.
Glæder sig
Og i vores fynske afdeling har besøget givet stof til eftertanke.
– Jeg synes, det er fantastisk, at der er folk fra Japan, som er interesserede i at få at vide, hvordan vi arbejder i SUF Opgangen. Samtidig fik vi viden den anden vej. Hvor vi i Den Sociale Udviklingsfond har den tilgang, at vi går ved siden af de mennesker, vi arbejder sammen med, så går de i Japan foran og viser vejen. Det var interessant at høre om, siger Thomas Haastrup, afdelingsleder i SUF Opgangen.
Han håber ikke, at det er sidste gang, at studerende fra Nordfyns Højskole kigger forbi.
– Der er basis for et videre samarbejde, slutter han.
Du kan få meget mere at vide om Nordfyns Højskole her: www.nordfyns.nu
Jeg synes, det er fantastisk, at der er folk fra Japan, som er interesserede i at få at vide, hvordan vi arbejder i SUF Opgangen. Samtidig fik vi viden den anden vej. Hvor vi i Den Sociale Udviklingsfond har den tilgang, at vi går ved siden af de mennesker, vi arbejder sammen med, så går de i Japan foran og viser vejen. Det var interessant at høre om.
Thomas Haastrup,
afdelingsleder i SUF Opgangen