En model, som forener det bedste fra døgninstitution, familiepleje og bo-selv-tilbud. Så enkel lød opskriften på det tiltag, som for snart 15 år siden så dagens lys i SUF SYD, der desuden fungerer som et socialpædagogisk tilbud i Kolding for unge med betydelige personlige og sociale problemstillinger.
I hybridmodellen, som tiltaget hurtigt blev døbt, bliver den unge tilbudt en bolig i umiddelbar tilknytning til en mesterlærefamilie, der bidrager med rummelighed og omsorg, og det har skabt konstruktiv udvikling for adskillige unge.
– Hybridmodellen har i særlig grad vist sig at tilgodese unge, der har et udtalt ønske om at komme til at bo selv, men som har brug for støtte til at lære at mestre livet. Mens vi som socialkonsulenter byder ind med den rette socialpædagogiske og personlige sparring, så bidrager mesterlærefamilien med rummelighed, nærvær og omsorg og ikke mindst et normalt hverdagsliv, som er vigtigt, for at den unge kan tage de rette skridt i retning mod sit mål, siger Thomas Rotne, SUF SYD.
Eget ’territorium’
I praksis etableres hybridmodellen typisk som en boligpavillon på samme matrikel som mesterlærefamilien, mens den i andre tilfælde indrettes i fx et anneks.
– Det afgørende er, at den unge får sit eget ’territorium’, som giver en oplevelse af og erfaring med at bo selv, men med mulighed for hele tiden at kunne tilvælge kontakten til mesterlærefamilien, siger Thomas Rotne og understreger, at mesterlærefamiliens rolle er et supplement til den professionelle socialpædagogiske indsats.
Nye mesterlærefamilier søges
Netop nu er man hos SUF SYD på udkig efter nye mesterlærefamilier, som har lyst til at hjælpe sårbare unge på vej.
– Vi har haft mesterlærefamilier, hvor den ene eller begge voksne har haft en hjemmearbejdsplads – for eksempel som landmænd, håndværkere eller kunstnere – men det er ikke et krav. Det afgørende er, at der er tale om ansvarlige, robuste og omsorgsfulde voksne samt en familie, som samlet ser en værdi i at dele ud af deres rummelighed, slutter Thomas Rotne.
Som mesterlærefamilie bliver I:
- en del af et fagligt miljø med supervision og udvikling
- mulighed for at mødes og udveksle erfaringer med andre hybridfamilier
- aflønnet
- kontakt til en erfaren socialkonsulent døgnet rundt
Hvordan?
Kunne I tænke jer at blive vores nye mesterlærefamilie, så kontakt: Thomas Rotne på tr@suf.dk eller tlf.: 30844701.
– Vi har haft mesterlærefamilier, hvor den ene eller begge voksne har haft en hjemmearbejdsplads – for eksempel som landmænd, håndværkere eller kunstnere – men det er ikke et krav. Det afgørende er, at der er tale om ansvarlige, robuste og omsorgsfulde voksne samt en familie, som samlet ser en værdi i at dele ud af deres rummelighed.
Thomas Rotne
SUF SYD