SUF Nyheder

Det kan aldrig blive individuelt nok

apr 1, 2022

Gennem 20 år har SUF Nord skabt sig et ry for at være dem, der finder løsninger for mennesker i svære livssituationer, når alle andre har givet op.

*Det kribler i fingrene hos Dorthe Drivsholm, afdelingsleder i SUF Nord, når hun af og til går ind på Tilbudsportalen for at tjekke afdelingens profil. Her er det nemlig kun muligt at præsentere fem niveauer, og det er slet ikke nok.   

– Vi har mindst elleve niveauer, der spænder over såvel pris som støttebehov, og som søger at favne den kompleksitet, som vi ofte møder hos det enkelt menneske, siger Dorthe Drivsholm og bevæger sig ud i et eksempel:  

– Vi kan godt have en ung i botilbud, som måske ikke har brug for megen bostøtte, men som til gengæld har brug for en masse samtaler om udfordrende tanker, og som lider af en spiseforstyrrelse, der sætter i gang, når det hele bliver svært. Det er den kompleksitet, vi ofte står i, og derfor kan vores tilbud heller aldrig blive individuelt nok.

Endnu en dans

Ordene er betegnende for den indstilling, som kommuner og unge gennem 20 år har mødt i SUF Nord, der er en afdeling for unge og voksne med autisme, psykiatriske diagnoser og psykiske funktionsnedsættelser.

– Nogle gange har kommunerne prøvet alt, og så ender vi med at være dem, der løser det. Vi har ry for, at vi altid kan løse opgaven, og hvis ikke vi kan, finder vi en løsning et andet sted, for eksempel i en af SUF’s andre afdelinger, fortæller Dorthe Drivsholm, der har været med siden afdelingen åbnede i 2002 i byen Gjøl cirka 25 kilometer nordvest for Aalborg.

Dengang rygtedes det hurtigt, at afdelingen var dygtige til at skabe udvikling for svært belastede unge, og der kom flere indskrivninger. Med årene blev pladsen i Gjøl for trang, og i 2018 flyttede afdelingen til Aalborg, hvor der i løbet af et år blev fyldt op med 12 indskrivninger. Dorthe Drivsholm troede, at det var endegyldigt farvel til Gjøl, men da hun i 2019 blev kontaktet angående et krævende solistprojekt, ringede hun til den gamle udlejer i Gjøl.

– Jeg spurgte, om han var klar til endnu en dans med SUF, og det var han heldigvis, griner den nordjyske afdelingsleder, der glæder sig til fejringen af jubilæet sammen med medarbejdere og borgere.

Samler på solstrålehistorier

En af beboerne har været med hele vejen, og vedkommende repræsenterer ifølge Dorthe Drivsholm alt det, som SUF Nord gerne vil kendes på.   

 – Da jeg startede, fik vi en pige, som havde massive problemer i form af selvskade, skizofreni og en voldsomt udadreagerende adfærd. Hun var i en meget dårlig psykisk og fysisk stand og havde næsten invalideret sig selv, og fra det daværende amt lød dommen, at hun ville have brug for 1 til 1 støtte i alle vågne timer og være et enkeltmandsprojekt resten af sit liv. I dag er hun i stand til at bo i egen lejlighed i botilbuddet sammen med andre mennesker, at komme selvstændigt til et dagtilbud fire gange om ugen og helt generelt klare sig godt med et langt mindre støttebehov, fortæller Dorthe Drivsholm og tilføjer:

– Det er den slags solstrålehistorier, som vi samler på i SUF Nord.   

*SUF Nord fyldte 20 år den 1. marts 2022.*

 

{

Nogle gange har kommunerne prøvet alt, og så ender vi med at være dem, der løser det. Vi har ry for, at vi altid kan løse opgaven, og hvis ikke vi kan, finder vi en løsning et andet sted, for eksempel i en af SUF’s andre afdelinger.

Dorthe Drivsholm
afdelingsledert, SUF Nord

Mere SUF nyt

Jeg er her med min historie

Jeg er her med min historie

Julie har svært ved at se sig selv i det ideal, der klæber til at være en 30-årig i dag. Hun er diagnosticeret med skizofreni. – Det er vigtigt, at min og andre psykisk sårbares historie bliver fortalt, mener hun.

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Til årets SIKON-konference om autisme talte psykolog og forfatter Dorthe Birkmose til en fyldt sal, om de ord, der snyder og ødelægger mennesker. Kathrine Klærke, kompetenceudvikler i SUF, lyttede med

Derfor satser Stranden på det gode pårørende-samarbejde

Derfor satser Stranden på det gode pårørende-samarbejde

I over tyve år har bostedet SUF Stranden faciliteret årlige møder, hvor pårørende deler erfaringer og får professionel vejledning. – Det kan medvirke til progression i indsatserne, siger Mads Hedegaard Richmond, afdelingsleder, SUF Stranden

”Så kan du blive gammel her”

”Så kan du blive gammel her”

Udbrændthed og stresssygemeldinger havde skubbet skolelæreren Camilla Guldager Troelsø ud på kanten af arbejdsmarkedet. I dag har hun fundet sit andet arbejdsliv som fleksjobber hos BOAS Mentor

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

Psykisk sårbare, som er indskrevet i et §107-tilbud, presses fra mange sider. I BOAS Taastrup søger de at skabe tryghed og ro ved hjælp af en af deres kerneværdier