SUF Nyheder

Det kan aldrig blive individuelt nok

apr 1, 2022

Gennem 20 år har SUF Nord skabt sig et ry for at være dem, der finder løsninger for mennesker i svære livssituationer, når alle andre har givet op.

*Det kribler i fingrene hos Dorthe Drivsholm, afdelingsleder i SUF Nord, når hun af og til går ind på Tilbudsportalen for at tjekke afdelingens profil. Her er det nemlig kun muligt at præsentere fem niveauer, og det er slet ikke nok.   

– Vi har mindst elleve niveauer, der spænder over såvel pris som støttebehov, og som søger at favne den kompleksitet, som vi ofte møder hos det enkelt menneske, siger Dorthe Drivsholm og bevæger sig ud i et eksempel:  

– Vi kan godt have en ung i botilbud, som måske ikke har brug for megen bostøtte, men som til gengæld har brug for en masse samtaler om udfordrende tanker, og som lider af en spiseforstyrrelse, der sætter i gang, når det hele bliver svært. Det er den kompleksitet, vi ofte står i, og derfor kan vores tilbud heller aldrig blive individuelt nok.

Endnu en dans

Ordene er betegnende for den indstilling, som kommuner og unge gennem 20 år har mødt i SUF Nord, der er en afdeling for unge og voksne med autisme, psykiatriske diagnoser og psykiske funktionsnedsættelser.

– Nogle gange har kommunerne prøvet alt, og så ender vi med at være dem, der løser det. Vi har ry for, at vi altid kan løse opgaven, og hvis ikke vi kan, finder vi en løsning et andet sted, for eksempel i en af SUF’s andre afdelinger, fortæller Dorthe Drivsholm, der har været med siden afdelingen åbnede i 2002 i byen Gjøl cirka 25 kilometer nordvest for Aalborg.

Dengang rygtedes det hurtigt, at afdelingen var dygtige til at skabe udvikling for svært belastede unge, og der kom flere indskrivninger. Med årene blev pladsen i Gjøl for trang, og i 2018 flyttede afdelingen til Aalborg, hvor der i løbet af et år blev fyldt op med 12 indskrivninger. Dorthe Drivsholm troede, at det var endegyldigt farvel til Gjøl, men da hun i 2019 blev kontaktet angående et krævende solistprojekt, ringede hun til den gamle udlejer i Gjøl.

– Jeg spurgte, om han var klar til endnu en dans med SUF, og det var han heldigvis, griner den nordjyske afdelingsleder, der glæder sig til fejringen af jubilæet sammen med medarbejdere og borgere.

Samler på solstrålehistorier

En af beboerne har været med hele vejen, og vedkommende repræsenterer ifølge Dorthe Drivsholm alt det, som SUF Nord gerne vil kendes på.   

 – Da jeg startede, fik vi en pige, som havde massive problemer i form af selvskade, skizofreni og en voldsomt udadreagerende adfærd. Hun var i en meget dårlig psykisk og fysisk stand og havde næsten invalideret sig selv, og fra det daværende amt lød dommen, at hun ville have brug for 1 til 1 støtte i alle vågne timer og være et enkeltmandsprojekt resten af sit liv. I dag er hun i stand til at bo i egen lejlighed i botilbuddet sammen med andre mennesker, at komme selvstændigt til et dagtilbud fire gange om ugen og helt generelt klare sig godt med et langt mindre støttebehov, fortæller Dorthe Drivsholm og tilføjer:

– Det er den slags solstrålehistorier, som vi samler på i SUF Nord.   

*SUF Nord fyldte 20 år den 1. marts 2022.*

 

{

Nogle gange har kommunerne prøvet alt, og så ender vi med at være dem, der løser det. Vi har ry for, at vi altid kan løse opgaven, og hvis ikke vi kan, finder vi en løsning et andet sted, for eksempel i en af SUF’s andre afdelinger.

Dorthe Drivsholm
afdelingsledert, SUF Nord

Mere SUF nyt

SUF møder fremtidens socialrådgivere

SUF møder fremtidens socialrådgivere

Nysgerrigheden og spørgelysten var stor, da SUF gæstede Professionshøjskolen Absalons Karrieredage og talte med fremtidens socialrådgivere

Når mørket kaster lys over sanserne

Når mørket kaster lys over sanserne

BOAS Taastrup sætter gang i friluftsprojekt, der bringer beboere med autisme, komplekse følgetilstande og sanseforstyrrelser ud i naturen. Målet er en overnatning i shelter til september

Alle vinder på efteruddannelse

Alle vinder på efteruddannelse

I SUF er løbende efteruddannelse et omdrejningspunkt. Det skaber højest mulig kvalitet i opgaveløsningen og bidrager til trivsel blandt medarbejderne

Solisterne finder vej til fællesskab

Solisterne finder vej til fællesskab

Godt et år efter etableringen af botilbuddet BOAS Brønshøj spirer fællesskaberne i det små blandt særligt sårbare beboere med behov for massiv støtte

Forsvarsministeren gør holdt ved SUF Veteran

Forsvarsministeren gør holdt ved SUF Veteran

Fungerende forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V) besøgte for få dage siden SUF Veterans helt nye afdeling og blev klogere på et unikt tilbud målrettet PTSD-ramte krigsveteraner

Mørketal skal blotlægges gennem en anden sprogbrug

Mørketal skal blotlægges gennem en anden sprogbrug

Mange af dem, som bliver indskrevet i SUF, har svært ved at erkende, at de har et misbrug, dokumenterer de seneste tal fra 2022. I SUF Syd, der er godkendt til misbrugsbehandling, har de fundet en vej til at afdække problemet