SUF Nyheder

Fællesskabet stråler på solskinsøen

mar 18, 2022

Udvikling af sociale kompetencer og mødet med uvante rammer er en del af programmet, når BOAS Mentor i disse dage gæster Bornholm med fem borgere med autisme

Termometeret viser smuk dansk sensommer, så hvad synes bedre end tre dage på solskinsøen Bornholm? For et menneske med autisme, er en social rejse væk fra de vante rammer imidlertid altid en udfordring.

Så meget desto mere grund er der da også til, at fem borgere og deres tre socialkonsulenter fra Klub BOAS – et ugentligt aktivitetstilbud under BOAS Mentor i København – netop nu er draget til Bornholm.

Turen er et forsøg på at udvide borgernes sociale kompetencer og samtidig give dem praktisk erfaring med at være et ukendt sted.

– Vi vil give vores borgere en succesoplevelse, der både handler om, at de evner at fungere i et mere intensivt fællesskab, end de er vant til, og at de samtidig føler sig trygge ved at rejse. Sagen er, at borgerne rigtig gerne vil ud og opleve noget, men deres autisme gør, at de har en masse bekymringer for, hvordan det skal gå, siger Arash Skelberg, socialkonsulent hos BOAS Mentor.

Struktureret program

Forud for udflugten til Bornholm er derfor gået massiv planlægning i tæt samarbejde med borgerne og med fokus på inddragelse. Det er nemlig altafgørende, hvis turen skal blive en succes.

– De borgere, som vi arbejder med, har hele tiden brug for at vide, hvad der skal ske, og hvor de skal hen. Det spontane dur ikke, hvorimod et program, som viser en klar struktur for hver enkelt dag, skaber tryghed, siger Arash Skelberg og understreger samtidig, at turen uden tvivl bliver en stor udfordring.

– Fra tidligere rejser ved vi, at vores borgere er totalt udmattede, når de kommer hjem, fordi det er så uvant for dem at være afsted på den måde.  

Socialkonsulenter på mærkerne

Af samme grund bliver der løbende indlagt mange pauser på turen, ligesom det bliver respekteret, hvis en borger har brug for at trække sig og være for sig selv. Hvad angår det sidste, er det i høj grad socialkonsulenterne, som skal være på mærkerne.

– Vi har hele tiden antennerne ude, og hvis vi ser, at der er en borger, som fylder rigtig meget og begynder at gå de andre på nerverne, så forsøger vi at skabe plads ved for eksempel at dele gruppen op for en stund, så de ikke hele tiden går sammen, siger Arash Skelberg, der fra tidligere rejser til blandt andet Italien og Spanien ved, at der altid opstår momenter, hvor borgerne får nok.

Han er dog ikke i tvivl om, at når han, borgerne og deres socialkonsulenter på søndag er tilbage i København, er det med følelsen af en vellykket tur.

– Om det er Ekkodalen, Hammershus eller Opalsøen så er det fællesskabet om oplevelserne, der er det afgørende, og de positive erfaringer tager de med sig og gør det nemmere fremadrettet at være i udadrettede aktiviteter, hvad enten det er i job eller uddannelse, slutter Arash Skelberg.    

{

De borgere, som vi arbejder med, har hele tiden brug for at vide, hvad der skal ske, og hvor de skal hen. Det spontane dur ikke, hvorimod et program, som viser en klar struktur for hver enkelt dag

Arash Skelberg
specialkonsulent, BOAS Mentor

Mere SUF nyt

BOAS går solo i Brønshøj

BOAS går solo i Brønshøj

Stigende efterspørgsel på de såkaldte solistprojekter får nu SUF til at oprette ny afdeling i Brønshøj med plads til tre soloprojekter på samme matrikel

De unge tager 30 minutter med filosofferne

De unge tager 30 minutter med filosofferne

Unge fra BOAS Teglholmen går hver fredag på weekend med ”30 minutter med mening” – en halv times oplæsning, som gør emner, der ellers kan være svære at tale om, almene.

Det kan aldrig blive individuelt nok

Det kan aldrig blive individuelt nok

Gennem 20 år har SUF Nord skabt sig et ry for at være dem, der finder løsninger for mennesker i svære livssituationer, når alle andre har givet op.

Drømmen får byggesten i Taastrup

Drømmen får byggesten i Taastrup

Dobbeltdiagnosen tvangsoverspisning og autisme har gjort det svært for Tim at forløse sine store drømme. I BOAS Taastrup bevæger han sig nu med små skridt i den rigtige retning