SUF Nyheder

Når enkeltmandsprojekter er den eneste rigtige løsning

apr 8, 2022

I SUF Sydsjælland er man netop nu i gang at skabe rammerne om en ung, for hvem kommunens anbringelsesmuligheder var udtømte

Hvad stiller man op med en ung, der har så massive psykiske og sociale problemer, at et bosted eller et andet anbringelsessted ikke er en mulighed?

Dén udfordring kan kommunerne indimellem havne i, når sagen med en borger bliver så kompleks, at ingen eksisterende støtteforanstaltninger forekommer relevante.

I Den Sociale Udviklingsfond forsøger vi med jævne mellemrum at komme kommunerne til undsætning i form af skræddersyede enkeltmandsprojekter, som tager vare på den enkelte borger og hjælper vedkommende på rette vej. Netop nu er et sådant projekt på trapperne i SUF Sydsjælland.

– Nogle gange er enkeltmandstilbuddet den eneste rigtige løsning, fordi det gør det muligt at målrette indsatsen fuldstændig efter den unges behov, siger Morten Bruun Pedersen, afdelingsleder, SUF Sydsjælland og fremhæver, at i den pågældende unges tilfælde er der tale om så invaliderende angst, at det er tvingende nødvendigt at fritage vedkommende fra at skulle fungere i en social sammenhæng. Den unge kan ikke klare sig selv eller bo sammen med andre unge og kræver intensiv støtte 24 timer i døgnet.

Kommunens mulighed

Det er ingen hemmelighed, at normeringen ved et sådant enkeltmandstilbud kan være en bekostelig affære, men Morten Bruun Pedersen fremhæver alligevel, at der for kommunerne er åbenlyse fordele.

– Helt overordnet kan man sige, at et enkeltmandsprojekt giver kommunerne en reel mulighed for at lave en anbringelse, siger Morten Bruun Pedersen og uddyber:

– Når man ender med et enkeltmandsprojekt, så er det typisk, fordi man som kommune tidligere har prøvet at få noget til at fungere i et fællesskab. Problemet er blot, at det ikke altid kan lade sig gøre, og det kan i længden vise sig dyrere at flytte den unge rundt mellem forskellige tilbud, og hvor tilstanden blot forværres.  

Bygger skibet, mens det sejler

I det sydsjællandske enkeltmandsprojekt sætter man nu alt ind på at skabe en positiv udvikling for den unge. I øjeblikket er SUF Sydsjælland i gang med at rekruttere de sidste medarbejdere til det hold, som skal arbejde med den unge, og Morten Bruun Pedersen lægger ikke skjul på, at han leder efter kandidater, der er gjort af særligt stof. 

– Vi søger kandidater, der både har relevante socialfaglige kompetencer og erfaringer, og som kommer med en lyst til at skabe et tilbud, hvor intet er givet på forhånd, men hvor man sammen med den unge skaber rammerne om indsatsen. Populært sagt, så bygger vi skibet, mens vi sejler, slutter Morten Bruun Pedersen.

{

Helt overordnet kan man sige, at et enkeltmandsprojekt giver kommunerne en reel mulighed for at lave en anbringelse.

Morten Bruun Pedersen
afdelingsleder, SUF Sydsjælland

Mere SUF nyt

Milliondonation muliggør nyt specialiseret botilbud

Milliondonation muliggør nyt specialiseret botilbud

Med 10 millioner kroner i ryggen fra Den A.P. Møllerske Støttefond har vi netop åbnet botilbuddet SUF Hune, som henvender sig til mennesker med autisme og sanseforstyrrelser. De første fire beboere er flyttet ind

Hvad skal der til for, at du fungerer godt i dit job?

Hvad skal der til for, at du fungerer godt i dit job?

Spørgsmålet er essentielt for ledere, HR-folk og ansatte, der har psykiske udfordringer eller en diagnose. Sådan lød det fra Kamille Ebbe, regionsdirektør i Den Sociale Udviklingsfond, da hun på konferencen ”fra Stigma til Styrke” udfordrede virksomheders evne til rummelighed.

Jeg er her med min historie

Jeg er her med min historie

Julie har svært ved at se sig selv i det ideal, der klæber til at være en 30-årig i dag. Hun er diagnosticeret med skizofreni. – Det er vigtigt, at min og andre psykisk sårbares historie bliver fortalt, mener hun.

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Til årets SIKON-konference om autisme talte psykolog og forfatter Dorthe Birkmose til en fyldt sal, om de ord, der snyder og ødelægger mennesker. Kathrine Klærke, kompetenceudvikler i SUF, lyttede med