SUF SYDSJÆLLAND: Skadelige bekendtskaber fastholdt i flere år Gustav i en tilværelse, der havde budt på misbrug, vold og overgreb. Gennem intensiv støtte og vejledning har han taget styring over sit liv. Han har job og nu venter en uddannelse som SOSU-assistent.
– Vil du ikke lige være rar at tage skoene af, siger Gustav, da han åbner døren til sin lejlighed i Vordingborg.
Der dufter af rengøringsmidler, og det gør der stort set hver dag. Gustav går nemlig op i, at alt står snorlige, og at lejligheden præsenterer sig, som den skal.
– Jeg elsker at gøre rent, og at der er pænt, hvor jeg opholder mig, siger han.
Den orden, man møder i hans lejlighed, står i stærk kontrast til hans baggrund. En baggrund, hvor han blandt andet har udsat for både vold og seksuelle overgreb gennem sin opvækst, og som fortsatte da han var flyttet hjemmefra.
– Selvom jeg inderst inde vidste, at det var alt andet end godt for mig, så søgte jeg gang på gang nogle bekendtskaber, hvor jeg kom til at fortsætte misbruget, fortæller han, da vi har taget plads i hans lille dagligstue.
Markant udvikling
Her møder vi også Gustavs socialkonsulent, Henrik Palmquist, som har været fast kontaktperson, siden Gustav i 2021 blev indskrevet i SUF Sydsjælland, der med både støtte i egen bolig og anbringelser arbejder med en sammensat gruppe af unge og voksne i særligt vanskelige livssituationer.
– Det har i den grad været tilfældet for Gustav, men ikke desto mindre har der været tale om en markant udvikling på meget kort tid, siger Henrik Palmquist og spoler tiden godt halvandet år tilbage, hvor han først gang stod ansigt til ansigt med den dengang 17-årige Gustav, som på det tidspunkt boede på et opholdssted, hvor tingene ikke fungerede for ham.
På et tidspunkt truede Gustav en pædagog med en kniv, hvilket han efterfølgende modtog en dom for.
– Der skulle ske noget, for tingene var kørt fuldstændig af sporet for Gustav, der ikke desto mindre havde et brændende ønske om at få lov til at vise, at han var i stand til bo i egen lejlighed, fortæller Henrik Palmquist.
– Da jeg først fandt ud af, at jeg kunne stole på Henrik, har vi talt sammen stort set hver eneste dag, og der har også været skæve tidspunkter, hvor jeg har ringet til Henrik, fordi mit hoved var fyldt med dumme tanker.
Gustav
Op ad bakke
Kort efter blev Gustav indskrevet i SUF Sydsjælland, og han fik chancen for at vise, at han kunne bo selv. Han blev tildelt en såkaldt prøvelejlighed, som ligger side om side med SUF Sydsjællands fælleslokaler. Han fik hjælp til at styre sin økonomi og husholdning, men det stod samtidig klart, at det ikke var evnerne til at bo selv, der skulle arbejdes med.
– Det med at passe en lejlighed var ikke Gustavs største problem. Den store udfordring var hans manglende evne til at sætte grænser for sig selv og overfor andre, siger Henrik Palmquist og henvender sig direkte til Gustav:
– Du lod dig nemt lokke til noget, som ledte dig til selvskade, og det brugte vi rigtig megen tid på at få ændret på, og det var op ad bakke i starten, fordi du havde en hang til at prøve grænser af, når du så dit snit til det.
Gustav fortsætter:
– Seksuelle forhold, der også indeholdt vold, og stofmisbrug, var noget af det, jeg sloges med, da jeg kom til SUF Sydsjælland, og i lang tid blev jeg ved med at søge det. Jeg var så langt ude, at jeg i dag ikke kan huske, hvad jeg gerne ville.
For filan, Gustav!
Henrik Palmquist var ikke i tvivl om, at der skulle sættes ind på flere fronter. Der blev sørget for psykologbistand, så Gustav dels fik bearbejdet sin opvækst, dels fik en forståelse for, hvorfor han blev ved med at søge noget, som påførte ham såvel fysisk som psykisk smerte. Derudover gjaldt det om at få ryddet op i en række af de skadelige bekendtskaber, som til stadighed opsøgte ham.
– Der har været mange gange, hvor jeg har sagt ’For filan, Gustav, hvorfor skulle du lige finde sammen med dem!?’ Det var så tydeligt, at det var mennesker, som ikke var gode for dig, men det var nødvendigt for dig at prøve det af én gang til, før vi kunne nå dertil, hvor vi er i dag. Det var en side af dit liv, jeg ikke kunne hjælpe dig med, men jeg kunne være klar til at samle dig op og fortælle dig, at det ikke var hensigtsmæssigt. Jeg blev ved og ved med at spørge dig, hvorfor du gjorde, som du gjorde, siger Henrik Palmquist.
Som tiden gik, kom socialkonsulenten til at indtage en stadig vigtigere rolle for Gustav, som blandt andet gjorde flittigt brug af, at han altid kunne få fat på Henrik Palmquist.
– Da jeg først fandt ud af, at jeg kunne stole på Henrik, har vi talt sammen stort set hver eneste dag, og der har også været skæve tidspunkter, hvor jeg har ringet til Henrik, fordi mit hoved var fyldt med dumme tanker, fortæller Gustav, der undervejs har oplevet alvorlige dyk, som blandt andet involverede planer om selvmord.
At starte forfra
Alligevel begyndte han gradvist at tage de rigtige skridt, og han indså, at der var bekendtskaber, som han skulle undgå.
– Jeg er blevet bedre og bedre til at sige nej, og jeg har flere gange oplevet, at jeg har afvist folk, som har villet lokke mig til eksempelvis noget seksuelt. Nu er det mig, som sætter grænser, siger han.
Efter godt et år var Gustav klar til at flytte i egen lejlighed. I dag sørger han for at passe på sig selv med masser af sport, han styrer selv sin økonomi, er i gang med at etablere en ny omgangskreds, og endelig har han fået et fast arbejde som omsorgsmedhjælper på et plejehjem.
– Det har næsten været som at starte helt forfra, men det er bedre end at sidde og glo ind i en væg, siger Gustav, der planlægger at tage SOSU-uddannelsen indenfor en overskuelig fremtid.
– Det gør mig glad at kunne gøre noget for mennesker, som har brug for omsorg, siger han.
Målrettet indsats
Når Henrik Palmquist skal forsøge at forklare de udviklingstrin, som Gustav har taget på godt et år, så tilskriver socialkonsulenten det ikke mindst den relation, de i fællesskab har fået opbygget.
– Dét, der var afgørende for Gustav, var, at han ikke druknede i et opholdssted, hvor der ikke var de fornødne resurser til at arbejde målrettet med hans udfordringer. Fra en socialfaglig vinkel har vi været nødt til at acceptere, at det ofte var to skridt frem og ét tilbage, siger Henrik Palmquist og fremhæver i den sammenhæng tid som et nøgleord.
– Nogle gange har der været behov for de lange samtaler, hvor vi har kunnet tale om alt og intet. Nærværet, som ligger i en sådan samtale, har haft stor betydning for Gustav.
– Det var i hvert fald aldrig blevet til noget, hvis ikke vi havde fået skabt det forhold, vi har i dag, slutter Gustav.
Navnet Gustav er opdigtet af personlige hensyn. Hans rigtige navn er redaktionen bekendt. Siden denne artikel gik i trykken, er Gustav blevet udskrevet fra SUF Sydsjælland. Han bor i dag i egen lejlighed i København.
– Nogle gange har der været behov for de lange samtaler, hvor vi har kunnet tale om alt og intet. Nærværet, som ligger i en sådan samtale, har haft stor betydning for Gustav.
Henrik Palmquist,
socialkonsulent, SUF Sydsjælland
SUF Sydsjælland
SUF Sydsjælland tilbyder støtte i egen bolig efter §85 samt anbringelse efter §§ 66 og 107.
Bliv klogere på SUF Sydsjælland