SUF Nyheder

Efterværn er vores spidskompetence

nov 24, 2022

Gennem snart 25 år har SUF Midt/Vest hjulpet sårbare unge det sidste stykke vej ind i voksenlivet og indfriet drømmen om uddannelse, beskæftigelse og et liv i egen bolig

Gitte Jensen er ikke i tvivl, når hun skal sætte ord på, hvad der har kendetegnet SUF Midt/Vest gennem snart 25 år. 

– Efterværn er vores spidskompetence, siger afdelingsleder for SUF Midt/Vest, der er et tilbud til unge fra 15 år med betydelige personlige, sociale og familiemæssige problemstillinger.    

Det er unge, som typisk har været anbragt udenfor hjemmet – på opholdssted eller i plejefamilie – og som har brug for et tilbud for at tage de sidste afgørende skridt ind i voksenlivet.     

– Vi kommer ind dér, hvor kommunen kan se, at det giver mening at etablere et efterværn for en ung, fordi der skønnes at være håb om en meningsfuld fremtid, men hvor der samtidig er behov for intensiv vejledning og støtte for at komme i mål, forklarer Gitte Jensen.   

En hverdag op at køre 

Når en ung indskrives i et efterværn i SUF Midt/Vest, er det med ambitionen om en udskrivning, inden den unge fylder 23 år, hvor efterværnet slutter. 

– Vi er meget bevidste om den slutdato, der ligger i vores kerneopgave, og derfor gælder det også om så hurtigt som muligt at få en hverdag op at køre for den unge, siger Lise Thomsen, socialkonsulent, SUF Midt/Vest.  

Sammen med den unge finder socialkonsulenterne fra SUF Midt/Vest en bolig til den unge, og de hjælper den enkelte med at komme på plads i egen tilværelse og få skabt overblik over økonomi og almindelig husholdning.  

– Det afgørende er, at den unge føler ejerskab for sit efterværn fra starten, for det er i sidste ende det, som gør, at vi kan komme ind og arbejde med det, der aktuelt udfordrer den unge. Samtidig er vi den støtte, de altid kan række ud efter. 

Det kreative rum    

Selvom de unge ikke bor fysisk hos SUF Midt/Vest, er støtten altid helt tæt på. 

– Når vi står med en ung, som har det svært en morgen inden studiestart, eller hvor det hele føles tungt og uoverskueligt juleaften, så er vi dem, som står til rådighed og fastholder progressionen i indsatsen, siger Gitte Jensen.  

Samtidig er fælleslokalerne, som er centralt beliggende i Holstebro, et omdrejningspunkt for samtlige de unge, der bliver indskrevet i SUF Midt/Vest. Her er der kunst på væggene adgang til papir, lærred, tuscher og maling.    

– Vi har en kreativ tilgang til vores arbejde, og det handler ikke om, at de unge alle sammen skal male eller tegne, men om at de indgår i et miljø, hvor man tør gå nye veje for at skabe forandringer, siger Lise Thomsen.

{

– Når vi står med en ung, som har det svært en morgen inden studiestart, eller hvor det hele føles tungt og uoverskueligt juleaften, så er vi dem, som står til rådighed og fastholder progressionen i indsatsen.

Gitte Jensen.

Mere SUF nyt

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Til årets SIKON-konference om autisme talte psykolog og forfatter Dorthe Birkmose til en fyldt sal, om de ord, der snyder og ødelægger mennesker. Kathrine Klærke, kompetenceudvikler i SUF, lyttede med

Derfor satser Stranden på det gode pårørende-samarbejde

Derfor satser Stranden på det gode pårørende-samarbejde

I over tyve år har bostedet SUF Stranden faciliteret årlige møder, hvor pårørende deler erfaringer og får professionel vejledning. – Det kan medvirke til progression i indsatserne, siger Mads Hedegaard Richmond, afdelingsleder, SUF Stranden

”Så kan du blive gammel her”

”Så kan du blive gammel her”

Udbrændthed og stresssygemeldinger havde skubbet skolelæreren Camilla Guldager Troelsø ud på kanten af arbejdsmarkedet. I dag har hun fundet sit andet arbejdsliv som fleksjobber hos BOAS Mentor

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

Psykisk sårbare, som er indskrevet i et §107-tilbud, presses fra mange sider. I BOAS Taastrup søger de at skabe tryghed og ro ved hjælp af en af deres kerneværdier