SUF Nyheder

Ny podcast giver svar på spørgsmål om autisme

maj 19, 2022

”Autisme på nært hold” er en helt ny podcastserie, hvor mennesker med autisme deler ud af deres viden og erfaringer til gavn for andre med autisme og deres pårørende.

”Skal jeg fortælle, at jeg har en autismediagnose, når jeg starter på mit nye arbejde?”

Sådan lyder et af spørgsmålene i en helt ny podcastserie, ”Autisme på nært hold”, som går i luften i morgen kl. 12.00, når det er FN’s International Autismedag. Bag podcasten, hvor et panel af mennesker med autisme sidder klar til at svare på spørgsmål fra lytterne, står BOAS Mentor, et bostøtte- og mentortilbud til unge og voksne med autismeprofil.

En af dem, der sidder klar i panelet, er Kaleb. Han ser en stor værdi i at dele ud af sit liv.

– Det er så vigtigt, at samtalen bliver drevet af ’autister til autister’. Ofte bliver emnerne taget op af psykiatere, hvor det bliver fagligt fremfor menneskeligt. Det er vigtigt for folk som os at få råd og indsigt fra dem, som har oplevet problemstillinger på egen krop, siger Kaleb.

Idéen til podcasten udspringer af hverdagen og det socialfaglige arbejde hos BOAS Mentor.

– Vi møder jævnligt mennesker med autisme samt pårørende, som efterlyser sparring og rådgivning om nogle af de svære dilemmaer, som autismen fører med sig. I den sammenhæng synes vi, det er interessant at skabe en ramme, hvor det er mennesker med autisme med kendskab til egne styrker og udfordringer, som deler ud af deres viden og erfaringer, siger Anders Kondrup, socialkonsulent, BOAS Mentor og en af idémændene bag den nye podcast.

Gode råd på farten

Mediet er velvalgt. Et af podcastmediets styrker er nemlig, at det helt og holdent er op til lytteren at bestemme, hvornår det passer at trykke på ’play’.

– For mange mennesker med autisme/autister er det vigtigt selv at kunne planlægge, og her melder podcasten sig som et rigtig godt medie, fordi det er så fleksibelt. Samtidig er det ambitionen, at ”Autisme på nært hold” udkommer så ofte og kontinuerligt, at det er muligt at sætte spotlight på aktuelle emner inden for autismefeltet, fortæller Charlotte R. Meyer, socialkonsulent hos BOAS Mentor.

Sammen med Anders Kondrup er det hende, der står for at facilitere podcasten ved at spørge ind til de svar og perspektiver, som panelet kommer med.   

– Mennesker med autisme og deres pårørende, som lytter til podcasten, skal opleve, at de bliver mødt og spejlet i deres erfaringer og dilemmaer.  Måske kan det ligefrem være med til at nedbryde fordomme, siger Charlotte R. Meyer.

Kom frisk med spørgsmål

Har du et autismedilemma til panelet til en af de kommende udsendelser, kan du skrive her – og du optræder anonymt: autismepaanaerthold@suf.dk

”Autisme på nært hold” går første gang i luften på FN’s International Autismedag den 2. april 2022. Er du allerede nu interesseret i at blive fast lytter, kan du tilmelde dig via Spotify, og så kommer podcasten direkte i dit podcastfeed. Podcasten vil også blive tilgængelig på andre populære podcastmedier, fx Google og Apple Podcasts

{

– Mennesker med autisme og deres pårørende, som lytter til podcasten, skal opleve, at de bliver mødt og spejlet i deres erfaringer og dilemmaer. Måske kan det ligefrem være med til at nedbryde fordomme.

Charlotte R. Meyer
socialkonsulent hos BOAS Mentor

Mere SUF nyt

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Birkmose er bekymret for styringskulturen

Til årets SIKON-konference om autisme talte psykolog og forfatter Dorthe Birkmose til en fyldt sal, om de ord, der snyder og ødelægger mennesker. Kathrine Klærke, kompetenceudvikler i SUF, lyttede med

Derfor satser Stranden på det gode pårørende-samarbejde

Derfor satser Stranden på det gode pårørende-samarbejde

I over tyve år har bostedet SUF Stranden faciliteret årlige møder, hvor pårørende deler erfaringer og får professionel vejledning. – Det kan medvirke til progression i indsatserne, siger Mads Hedegaard Richmond, afdelingsleder, SUF Stranden

”Så kan du blive gammel her”

”Så kan du blive gammel her”

Udbrændthed og stresssygemeldinger havde skubbet skolelæreren Camilla Guldager Troelsø ud på kanten af arbejdsmarkedet. I dag har hun fundet sit andet arbejdsliv som fleksjobber hos BOAS Mentor

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

”Hjemlighed er et helle midt i kaos”

Psykisk sårbare, som er indskrevet i et §107-tilbud, presses fra mange sider. I BOAS Taastrup søger de at skabe tryghed og ro ved hjælp af en af deres kerneværdier