Her taber traumerne pusten

Gennem tyve år har SUF Stranden haft et tæt samarbejde med kropsterapeut Jakob Lund, hvis åndedræts- og meditationsteknikker fra Breathe SMART har vist sig særlig værdifuld for unge i hård kriminalitet og misbrug

  

Umiddelbart forekommer det næsten for godt til at være sandt, at åndedræts- og meditationsteknikker, som henter næring fra gamle østlige traditioner, kan få stærkt belastede unge til at se sig selv i et helt nyt Jakob Lundlys.

Men det er ikke desto mindre tilfældet for mange af de unge fra SUF Stranden – et botilbud til unge og voksne mellem 18 og 40 år med massive psykiske og sociale vanskeligheder – der gennem årene er kommet hos kropsterapeut Jakob Lund, der er kendt for konceptet Breathe Smart. 

– Når mennesker skal af med deres destruktive vaner, opstår der ofte et tomrum. Meditation og åndedrætsteknikker kan i den forbindelse mindske dette tomrum og virke som erstatning ved at skabe tryghed i kroppen og reducere stress og blokeringer. Derved får du adgang til en tillid, som du ikke kan opnå på samme vis gennem samtalen. En tillid, der kommer indefra, og som er helt afgørende for, at du kan arbejde med dig selv, siger Jakob Lund, som gang på gang har oplevet, hvordan udsatte unge og kriminelle gennem åndedrætsøvelserne oplever at slappe af på en måde, de ikke har prøvet før.   

– De får en stor respekt for åndedrætsøvelserne, fordi de oplever, at det rent faktisk er muligt at være i verden på en måde, der ikke er højintensiv, og hvor følelsen af at have det godt, kommer indefra. Mange finder på den måde en vej ud af misbrug og vaner, og de lærer at deale med deres traumer. Og det interessante er i den sammenhæng, at det hele sker ved egen kraft.

 

Hippie-agtigt hokus pokus

De positive erfaringer med Breathe Smart, som Jakob Lund udviklede helt tilbage i år 2000, blev allerede dengang grebet af SUF Stranden.

– Selvom meditation og åndedrætsteknikker for 20 år siden i manges øjne blev regnet for noget hippie-agtigt hokus pokus, så var jeg selv meget nysgerrig efter at vide, om Jakob Lund og Breathe Smart kunne gøre en forskel for nogen af vores unge, fortæller Mads Richmond, afdelingsleder, SUF Stranden. Han fortsætter:

– Jeg havde set i en udsendelse, at åndedrætsøvelserne havde en fantastisk effekt på indsatte i et fængsel, og derfor var det oplagt at afprøve metoderne på nogle af vores traumatiserede unge, for hvem metoden var effektfuld, fordi det skabte ro og gjorde plads til de følelser, som måtte opstå, når indtagelsen af stoffer standsede eller blev minimeret.

Både Mads Richmond, medarbejdere i SUF Stranden og unge har gennem årene haft mod på at prøve Breathe Smart. Mads Richmond er ikke i tvivl om udbyttet af det frivillige tilbud:

– Gennem vejrtrækningsøvelserne får du en følelse af, at du får lov til at være fuldstændig dig selv.   

 

Veldokumenterede resultater

I dag er effekten af åndedrætsteknikker tilmed veldokumenteret. Jakob Lund og Breathe Smart er således gennem de seneste tre år blevet fulgt tæt af en af verdens førende forskere i bandevold, den engelske professor Ross Deuchar, som er nået frem til, at åndedrætsøvelser kan dæmme op for bandeuro. Derudover to forskningsprojekter fra Syddansk Universitet dokumenteret effekten.

Skepsis møder Jakob Lund dog fortsat, når han første gang sætter sig med de unge, hvad enten det foregår i grupper eller individuelt.      

– Når man er et menneske, som længe har haft det skidt, så vil man altid være forbeholden overfor det, som skulle være godt, og det er ofte derfor, at stofferne og andre afhængighedsforhold kommer ind i billedet – som ’substitutter’ for noget af det, som den unge har mistet kontakt til. Åndedrætsøvelser hjælper til at, der bliver skabt en anden kemi i kroppen, som åbner for en anden selvfølelse med større empati og accept, slutter Jakob Lund.    

Nyheder