Special Minds IT skal være med til at sikre digital inklusion i Danmark

Digitaliseringsstyrelsen har netop udpeget Inklusio og Special Minds IT, der er en socialøkonomisk virksomhed under Den Sociale Udviklingsfond, til at sørge for, at offentlige hjemmesider bliver tilgængelige for alle uanset handicap

Det er en stor nyhed, som for kort tid siden tikkede ind i Den Sociale Udviklingsfond (SUF). Vores IT-virksomhed Special Minds IT har sammen med konsulentvirksomheden Inklusio vundet et større millionudbud hos Digitaliseringsstyrelsen.

Sammen skal de stå for det, som officielt bliver kaldt ”Monitorering af websteders og mobilapplikationers tilgængelighed”. Sagt mere mundret handler det om at få rettet op på det problem, at op mod 15-20 procent af befolkningen oplever vanskeligheder, når de besøger offentlige hjemmesider.

Og ét er sikkert: Der skal rettes op på problemet. EU har besluttet, at alle offentlige websteder skal overholde kravene i Lov om webtilgængelighed.

Hos Special Minds IT ved man, at der bliver travlhed i butikken over de kommende år, hvor kommuner, regioner, styrelser osv. skal få sikret, at deres hjemmesider er tilgængelige for alle. Alligevel glæder man sig over opgaven.     

– Vi er enormt glade for at have fået opgaven. Det er sjældent, at en socialøkonomisk virksomhed vinder et offentlig udbud som det her. Typisk er det langt større virksomheder, siger Orla Pedersen, udviklingschef i Special Minds IT, der har afdelinger i både Aarhus og Aalborg.

 

Autismeprofiler er bonus

Sammen med konsulentvirksomheden Inklusio skal Special Minds IT nu i gang med det omfattende testarbejde, som udføres af IT-konsulenter med autismeprofil. Inklusios indehaver Stein Erik Skotkjerra, der selv er blind, og som derfor kender til udfordringerne med de svært tilgængelige hjemmesider, er begejstret for setuppet.

- IT-konsulenterne fra Special Minds IT har i kraft af deres autismeprofil en evne til at foretage dybdegående tests, overskue store mængder data og arbejde med en ekstrem høj kvalitetssikkerhed. Samtidig kender både de og jeg i praksis til de problemer, det giver, når hjemmesider ikke fungerer for alle, siger Stein Erik Skotkjerra, der glæder sig til at tage fat:

- Vi gennemtester hjemmesiderne og udpeger de steder, hvor fx overskriftstrukturen er uklar, tjekker om links er nemme at se, om læserækkefølgen er korrekt og om kontrastkravene for grafik er overholdt.

IT-konsulenterne tripper

En af de it-konsulenter, som tripper efter at komme i gang med de omfattende testopgaver, er Jens Peter Pedersen. Han har Aspergers og har i 20 år arbejdet med softwaretest.

- Det tjener et vigtigt formål at gøre den viden, som vi hele tiden bruger på nettet tilgængelig for alle. De fleste tror, at det bare er blinde og døve, men alle har gavn af, at hjemmesider er opbygget logisk og overskueligt, siger Jens Peter Pedersen, der er certificeret Trusted Tester til netop test af webtilgængelighed.

Fakta

Kontrakten mellem Digitaliseringsstyrelsen og Special Minds IT og Inklusio har en samlet værdi på 18 mio. kr. og en tidsramme frem til 31. december 2023. Digitaliseringsstyrelsen valgte Special Minds IT og Inklusio til løsning af opgaven, da de blandt de seks afgivne tilbud præsenterede den bedste kvalitet og det stærkeste team. Læs mere om Special Minds IT og deres test af webtilgængelighed: https://specialmindsit.dk/test-af-webtilgaengelighed/

Nyheder